Делото на двойка българи, обвинени в сводничество, подновено

Вчера в Никозия бе подновено делото на двойка наши сънародници, които през м.април 2014-та бяха заловени след мащабна полицейска акция в Никозия по обвинение – фалшификация на лахия, сводничество и принуждаване към проституция. По-късно второто обвинение отпадна и младата двойка бяха  осъдени ефективно на седем месеца затвор за фалшификация на лотарийни билети и лахия.

След излежаване на присъдата си, вместо да бъдат депортирани в България, обвинението за сводничество и принуждаване към проституция отново излезе на дневен ред. Вчера в Углавния съд на РКипър бе възобновено делото по тези обвинения.

Да припомним случая:

Българка от София получава във Фейсбук покана за приятелство от млада българска двойка от Кипър. Без да му мисли много, приема поканата. Кратки съобщения, споменава, че е безработна и следва покана за работа в Кипър с платен еднопосочен самолетен билет.

36 годишната АБВ, така ще я нарека, пристига в Кипър на 6 март т.г. с надеждата, че ще започне работа, уредена й от приятелите от Фейсбук, младата двойка българи. Посрещат я на летището и я отвеждат в Никозия. Двойката са с автомобил под наем, който сменят на няколко дни. Отвеждат АБВ в апартамент в Никозия и договорената работа се оказва – проституиране. Заплахи, побой, насилие, младата жена, майка на три деца склонява. Местят я за седмица в Ларнака в апартамент на Макензи. Успява да се обади на роднината си в Ларнака и иска среща на всяка цена. Не казва по телефона какво работи, отговаря уклончиво „не е за телефон”. Срещата им не се състояла, местят я отново в Никозия и пак – апартамента, работа, червената кола под наем…, докато в петък, 25 април, роднината не получава телефонно съобщение от АБВ „В опасност съм, ще ме убият, викай полиция”. Роднината й от Ларнака веднага уведомява полицията в Ларнака, които от своя страна колегите си в Никозия. Отиват на посочения адрес, но не намират никого. Едва в събота на обяд, 26 април, групата за борба с престъпността от Никозия закопчава похитителите и извежда младата жена от апартамента. Настаняват я в жилище за защита на свидетели.

При обиска на апартамента в Никозия полицията открива фалшиви документи на двамата сводници и още много други неща…

В последствие се оказва, че жертвата е с леки психически проблеми и приема непрекъснато лекарства, които я държат стабилна. В защитеното жилище полицията й осигурява психолог, психиатър и необходимите лекарства. След приключване на делото и издаване на присъдата, похитената българка е изпратена в България, а двамата наши умници в затвора за седем месеца.

Вчера делото бе подновено за гореописания случай. Обвиняемите българи за пореден път отхвърлиха обвинението за сводничество и принуждаване към проституция. Служебните им защитници пледират пред съда за пълно оправдаване по тези обвинения. Второто дело ще се гледа на 16 март 2015-та. До следващото дело те ще бъдат в ареста. Ако се докаже обвинението, очакват ги от шест до осем години затвор.

 

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*