Гърция остава в еврозоната, засега

До вторник Парламентът на страната спешно трябва да приеме законопроекти, които да гарантират реформите, новата среща на Еврогрупата е в сряда

След почти тринайсет часа обсъждания и многобройни прекъсвания на сесията, на масата бе поставено компромисно предложение от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, заяви източник, близък до преговорите.

Атина припомни, че двата основни въпроса остават отворени: ролята, която ще играе МВФ, ако Гърция получи нов план за помощ от еврозоната, както и създаването извън страната на фонд, съставен от гръцки активи в размер на 50 млрд. евро, които да гарантират обещаната приватизация.

„За всичко останало, ние сме почти в съгласие, подготвили сме почвата“, заяви гръцки правителствен източник, като каза, че „с пистолет в слепоочието“, всички щяха да бъдат готови да направят отстъпки.

Въпреки че текстът, предложен в малките часове, не предвижда априори временно излизане на Гърция от зоната на единната валута, както бе написано черно на бяло в един от проектите на финансовите министри от еврозоната, той рискува да бъде трудно приет в Гърция, където правителството на радикалната левица начело с Алексис Ципрас обеща, че няма да позволи да бъдат наложени нови жертви.

Свободата за маневриране на министър-председателя е още по-малка сега.  Реформите, искани от кредиторите на Гърция, и много непопулярни, едва се различават от тези, които бяха масово отхвърлени от 61% от избирателите на референдума на 5  юли.

За да може парламентът да одобри реформите, Алексис Ципрас трябваше да се доближи до опозицията на цената на вътрешни разпри в СИРИЗА.

Това повдига опасения за нова политическа криза.

„Достигнато е взаимно разбирателство за начало на трета помощна програма за Гърция, за да се гарантира оставането на страната в еврозоната“, каза европейски източник. По думите му има принципно съгласие за това как да се действа, но още предстои да се доуточнят редица подробности.

Първата стъпка, която трябва да направи Гърция за изпълнение на своите задължения, е нейният парламент да приеме до 14 юли съгласувани с институциите структурни реформи.

Става дума за законопроекти, сред които са приватизацията, пенсионната и данъчната реформа.

После в сряда трябва да се състои нова среща на Еврогрупата, която да потвърди започване на преговори за окончателно формиране на трета тригодишна програма за кредитиране на Гърция.

От самото начало, на срещата на върха в неделя започна противоречие между твърда Германия и Франция, която се застъпва за по-мека линия.

Франция „ще направи всичко“, за да запази Гърция в еврозоната, увери президентът Франсоа Оланд.

За германският канцлер Ангела Меркел не е ставало въпрос за споразумение „на всяка цена“.

„Най-важната ценност, а именно доверието и надеждността, беше загубена“ с Атина, добави тя.

Няколко европейски лидери разкритикуваха суровата позиция на Германия в преговорите с Гърция, предаде ДПА. Предложението на германския министър на финансите, Волфганг Шойбле от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, Гърция да излезе временно от еврозоната, ако не постигне споразумение с международните си кредитори, беше осъдено от италианския премиер Матео Ренци, френския президент Франсоа Оланд и австрийския канцлер Вернер Файман.

И тримата лидери са от левицата. Първият секретар на управляващата във Франция социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис увери, че Германската социалдемократическа партия също подкрепя позицията на Оланд по въпроса, предаде Франс прес. ГСДП е по-малък партньор на ХДС в управляващата коалиция в Германия и нейният председател Зигмар Габриел е вицеканцлер в правителството на Меркел.

Източник: По материали на БТА    

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*