Гърция капитулира и прие исканията на кредиторите

Гърция изпрати на кредиторите своя план за реформи в четвъртък вечер само няколко часа преди да изтече крайният срок, поставен от Еврогрупата

Планът предвижда съкращаване на разходите и увеличаване на данъците, което е близко до това, което бе поискано от кредиторите и отхвърлено от гърците на национален референдум.
В замяна на реформите Гърция иска нов спасителен заем за следващите три години в размер на 53.5 милиарда евро, предаде “Ройтерс”.
ellada-620x330В документа не се споменава за опрощаване на дълга, според гръцки медии.
Планът включва повишаване на ДДС за някои икономически сфери и спестяване на близо 1% от БВП.
Предвижда се ДДС от 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г.
Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.
Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите.
Гърция също ще премахне по-ниската ставка на ДДС за островите, като се започне с най-популярните туристически атракции, въпреки опозицията на коалиционните партньори на Ципрас.
Атина също се е съгласила на значителни отстъпки за пенсиите – държавата ще преустановиxreos-ellada-1864x1195 допълнителните плащанията за най-бедните пенсионери от декември 2019 г., година по-рано от планираното. Също така ще се повиши възрастта за пенсиониране до 67 години от 2022 г.
Корпоративният данък ще се повиши до 28%, както искаше МВФ иска, а не 29%, както искаше правителството.
Гърция предлага също така да се намалят военните разходи със 100 млн. евро през 2015 г. и с 200 млн. евро през 2016 г., и да се въведат промени за реформиране и подобряване на събираемостта на данъците и борбата с укриването на данъци. Страната ще ускори приватизацията на държавните активи, включително регионалните летища и пристанища, което беше отказвано до момента.
Третата програма за финансово подпомагане на Гърция трябва да бъде осъществена в рамките на Европейския стабилизационен механизъм. Съгласуването на тази програма с всички страни на 12 юли е на практика последният шанс Гърция да остане в еврозоната.
Днес Европейската централна банка, Европейският съюз и Международният валутен фонд ще обсъдят плана на техническо ниво. Финансовите министри на еврозоната ще се срещнат в събота, а в неделя предстоят срещи на лидерите на еврогрупата и на всички 28 държави от ЕС.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*