Кипър е на 10-то място по подадени молби от бежанци за убежище

От всички страни в ЕС, Кипър се класира на 10-то място по броя на заявленията – почти 2000 – за получаване на международна закрила през миналата година, според годишния доклад за ситуацията с бежанците в Европейския съюз, издаден от Европейската служба за подкрепа при предоставяне на убежище.

bejanci“Ръстът на броя лица, търсещи убежище, до голяма степен се дължи на продължаващата криза в Сирия”, се казва в доклада, като се добавя, че “2014 маркира най-високото ниво на кандидати за международна закрила – 662 680. Като цяло, през 2014 г. е имало около 128 000 сирийски кандидати за международна закрила. След кризата там, Сирия се превърна в страната с най-много бежанци, търсещите убежище в страните от ЕС.

Предвид размера на острова, броят на лицата, търсещи убежище в Кипър е значителен. За да се справят с притока на бежанци Европейската служба за подпомагане при предоставяне на убежище (EASO) и Кипър подписаха специален план за подкрепа.

“Изпълнението на първата мярка от плана, e осигуряване на подкрепа в областта на настаняването, коетобежанци започна през юли 2014 г., с оценка на нуждите за функционирането на бежанския център в Кофину.

Закона за правната помощ в Кипър е променен от юли 2014 г. Сега вече на безплатна правна помощ имат право кандидати, които имат статута на бежанец, преди това тя е била предоставяна само на лица, чиято молба за статут на бежанец е отхвърлена .

Кипър има проблем с настаняването на непридружени, непълнолетни лица, търсещи убежище. Рязко се е увеличил броя на такива лица през последното тримесечие на 2013 г. и началото на 2014г. През юли 2014г. беше открит детския приют „Дом за надежда” в Никозия, с капацитет да приюти 24 малолетни лица без придружител.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*