Гръцкият министър на отбраната на официално посещение в Кипър

Гръцкият министър на националната отбрана Панос Каменос пристига днес в Кипър за официална двудневна визита, първата му на острова след встъпването му в длъжност след изборите в Гърция на 25 януари.

Според графика на визитата, министърът ще пристигне в сряда сутринта, а церемонията по официалното посрещане ще се проведе в  Генералния щаб на Националната гвардия в Никозия, в присъствието на кипърския му колега Христофорос Фокаидис.

След това двамата ще имат среща tête-à-tête , която ще бъде последвана от среща с делегациите на двете страни, а по-късно те ще говорят пред пресата.

В следобедните часове, Каменос ще посети гробовете на кипърските гърци, обесени от британците по време на анти-колониалната борба в средата на 50-те години. Той ще се срещне след това с председателя на парламента Янакис Омиру, с архиепископа на Кипър Хризостом II и митрополита на манастира Кикос Никифорос.

Довечера  гръцкият министър ще присъства на официална вечеря, която ще даде в негова чест кипърският министър на отбраната.

През втория ден от визитата Каменос ще положи венец на паметника на войната и военното гробище в Никозия, а по-късно ще посети военния лагер на гръцките подразделения в Кипър.

Преди заминаването си в четвъртък на обяд, Каменос ще присъства и на среща с близки на безследно изчезналите лица след турското нашествие през 1974 г. На срещата ще присъстват и кипърският министър на отбраната, президентският комисар Фотис Фотиу и членът от кипърската гръцка страна на Комитета за безследно изчезналите лица Несторас Несторос.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*