Гръцките банки затвориха от днес, излизат в банкова ваканция

Има ли опасност за банковите влогове на българите в Кипър? Този въпрос ни зададоха днес  няколко наши читатели.

Кризата в Гърция няма как да се отрази на банковата система в Кипър. Островът мина през това през март 2013-та, за което повече от нас помнят добре. Само хората, дошли след този период не са наясно през какво мина кипърското правителство, банковата система, бизнеса и вложителите. Мерките на строги ограничения дадоха резултат и от няколко месеца т.г. отпаднаха ограниченията върху банковите капитали. Кипърският бизнес и вложителите вече оперират свободно с парите си и извън рамките на страната.

Подчертаваме още веднъж, не се поддавайте на паниката, обзела Гърция. Не е необходимо да теглите спестяванията си от кипърските банки!

Но какво се случва днес в Гърция?

euroГръцките банки ще останат затворени до 6 юли, реши правителството на Алексис Ципрас след заседанието на Съвета по финансовата стабилност. Банкоматите няма да работят в понеделник, а след това ще пускат до 60 евро на ден.
Затворена ще остане днес, в понеделник и атинската фондова борса.
Това решение може да доведе до истерия сред гърците, след като през уикенда се извиха опашки пред банкоматите, които се изпразваха с висока скорост и зареждането им отнемаше време. Само в събота от банкоматите са били изтеглени около 600 млн. евро, предаде Ройтерс.
До банковата ваканция се стигна, след като финансовите министри на еврозоната решиха, че няма да удължат спасителната програма на страната. Атина разчиташе на допълнително финансиране от ЕЦБ, за да покрие дълговете си в идните дни. Страната трябваше да плати на МВФ над 1.6 млрд. евро на 30 юни, а референдумът за съгласие с мерките на кредиторите, който обяви премиерът Ципрас, ще се проведе на 5 юли. Правителството на премиера Алексис Ципрас посъветва гърците да гласуват с „Не”, което още повече ядоса кредиторите.
При създалото се положение голяма е вероятността Атина да изпадне в дефолт по плащанията и страната да бъде обхваната от банкова паника.
В телевизионно обръщение снощи гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците да останат спокойни и гарантира сигурността на депозитите им. Според него са осигурени пари за заплати и пенсии.

Голяма е вероятността страната да има нужда от хуманитарна помощ, под формата на петрол, храни, лекарства и други, които трябва да бъдат внесени отвън.
TYRISTI-2Ограничението за теглене на пари в брой от гръцките банкомати няма да се отнася за туристите

Според съобщението на гръцкото правителство “ограничителните мерки по движението на капитала няма да засегнат тези, които искат да теглят пари от банкомат, като използват дебитни или кредитни карти, издадени извън границите на Гърция”.
Туристите ще могат да теглят без ограничения от банкомати в Гърция

Банкоматите днес ще работят само за собствениците на карти, издадени извън Гърция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*