Кипър: Цифровата платформа Velister заплашва да отреже три местни канали

Предупреждението на цифрова платформа Velister към три канала, че ще им дръпне шалтера, освен ако не започнат да си плащат по-високите такси за излъчване, е незаконно и против плурализма, каза ръководителя на Capital TV Ахил Деметриу.

Базираните в Лимасол станции Capital TV, EXTRA и музикалния канал MAD TV, подадоха съвместна жалба срещу Velister, след като бяха увеличени техните годишни такси за излъчване до € 180,000. Ако таксата не бъде платена да края на юни, платформата ще спре излъчването на програмите в сряда по обяд. Veloster  е консорциум и се състои от местни канали Antenna, Logos, която притежава Mega, Sigma TV, Plus TV и абонатните канали LTV, Alpha, Primetel и Cablenet. Ръководителя на Capital TV Ахил Деметриу добави, че когато през 2010 г. правителството обявява конкурс за предоставяне на цифрова платформа, частната фирма Veloster дава оферта за € 10млн., а другите две компании, които са проявили интерес, CYTA и LRG, не са били допуснати да участват, защото не отговаряли на всички критерии.

“Според закона най-малко две фирми трябва да проявят интерес и да участват, за да има публичен конкурс и той да бъде законен, но Velister беше единствената компания в конкурса”, каза Деметриу. Той добави, че Capital TV заедно с EXTRA и MAD TV са единствените канали, които не са част от консорциума.

“Ние искаме от правителството да се намеси и да отмени решението. Изправени сме пред спиране на сигнала ни в сряда. Досега сме плащали € 120 000 на година и ние сме били коректни с плащанията си, но не можем да плащаме всеки път щом Veloster реши да увеличи таксите, “каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*