Газовото находище „Афродита”

Газовото находище “Афродита”, открито в Кипър в изключителната икономическа зона (ИИЗ) е обявено вече за реално от трите дружества Noble Energy, Delek и Avner, които притежават правата.

Сега фирмите трябва да представят на кипърското правителство план за развитие и експлоатация на “Афродита”. В плана за развитието и производството, който фирмите, притежателки на лиценза ще предложат, ще включва  метода и сроковете за производство, както и планирането на продажбите и маркетинга на природния газ. Този планът трябва да бъде одобрен от кипърското правителство и ако бъде постигнато споразумение и плана е одобрен, кабинетът ще бъде призован да предостави на дружествата лиценз за експлоатация.

Noble Energy казва в прессъобщение, че заедно със своите партньори Delek и Avner ще подадат декларация за по нататъшното развитие на областта.

“Газовото находище „Афродита” има потенциала да достави газ както за вътрешния пазар на Кипър, така и за търсенето му в региона.

За проект от такъв мащаб, четири са ключовите елемента, според компанията:

  1. Правна сигурност.
    2. Търговски ресурси: фирмите подали декларацията с реалното обявяване на Газовото находище „Афродита”, отразявайки факта, че те вярват, че количеството и ресурсите, е достатъчно, за да се подкрепи развитието на газовото поле.
    3. Техническо и инженерно проектиране на работния план.
    4. Определяне на купувачи за ресурсите както и подкрепата им с инвестиции и финансиране за проекта.

В края на 2011 г., Noble Energy обяви откриването на “Афродита” с Предполагаем брутен  ресурс от 5 Tcf. Компанията притежава 70%, докато Delek  и Avner имат по петнайсет процента дялове.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*