В средата на ноември влиза първият кораб с петролни продукти във Василико

В средата на ноември се очаква да влезе първият кораб в терминала за съхранение на гориво на VTT Василико Ltd, който ще постави Кипър на картата на горивата, смята изпълнителният директор на дружеството Георги Папанастасиу.

Първата фаза на проекта, който вече е завършен струва € 300 милиона, докато разходите за изграждане на планираната втора фаза на проекта ще възлиза на €105 милиона евро и го превръща в една от най-големите чуждестранни инвестиции през последните години.

“Терминалът поставя Кипър на енергийната карта на движението на петролни продукти. Кипър е географски разположен в отлично стратегическо място в предната част на Суецкия канал, през който минават големи количества гориво към Европа, заяви г-н Папанастасиу, добавяйки, че от този проект Кипър ще има  множество ползи.

Първата фаза включва 28 основни резервоари на петролни продукти (бензин, дизелово гориво, гориво за отопление, морски петрол, керосин, и етанол), с капацитет от 543 000 кубически метра.

Проектът включва и втора фаза, която включва 13 резервоари за съхранение на суров нефт и мазут  с капацитет от 305 000 куб.м. и ще обхване площ от 54 хил.кв.м. Строителството на втората фаза се очаква да започне в средата на 2015 година.

Според г-н Папанастасиу, най-важният актив на проекта е кей, тип „Т”, който ще се простира 1.5 км в морето, така че да може да служи на кораби с голяма вместимост.

Освен това, терминалът отваря нови възможности за вътрешния пазар, защото дава възможност на влизане на нови компании, които не притежават терминали за съхранение на петролни продукти. Това би позволило да се създадат условия за конкуренция, а оттам, и по-ниски цени на петролните продукти на острова.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*