В Ларнака ще открият училище по морско дело

Университетът TEPAC ще открие в Ларнака училище за морски науки, технологии и устойчиво развитие. Ректорът на университета Панайотис Зафирис обяви успешното завършване на проучване, което описва потенциала за създаване на нова образователна институция.

Зафирис подчерта важността на тази амбициозна инициатива, отбелязвайки, че тя ще служи на две основни цели. Проектът ще подобри академичния капацитет на Кипър в областта на морските изследвания и ще допринесе за развитието на технологиите и устойчивото развитие на страната.

Предложението за откриване на училище за морски науки, технологии и устойчиво развитие в Ларнака беше разработено от градските власти, университета TEPAC и Кипърския морски институт. Той беше връчен на държавния глава през май 2023 г.

Необходимостта от такова училище възникна поради факта, че в Кипър съществуващите програми за обучение са предназначени за финансовия и търговски аспект на корабоплаването. На острова няма учебни заведения, които да обучават морски биолози или да предлагат инженерни и технологични специалности в областта на корабоплаването. Кандидатите, които искат да получат образование в тези области, са принудени да отидат да учат в Гърция.

На първия етап от дейността на училището ще бъдат открити две магистърски програми – в областта на морските технологии и морската биология. Впоследствие училището ще има два факултета:

  • морски науки и технологии с една бакалавърска и две магистърски програми;
  • устойчиво развитие с една бакалавърска и една магистърска програма.

Сградата на училището ще бъде построена в района на Макензи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*