Въпреки турските провокации и напрегнатата политическа обстановка, сондирането продължава

Италианската ENI ще продължи пробиване на площадката в изключителната икономическа зона на Кипър в съответствие с графика, каза енергийният министър Йоргос Лаккорутис.

Коментирайки призива на Турция към правителството на Италия с искане да се спре пробиване в Кипър, Лаккорутис заяви, че кипърските власти са в постоянен контакт с италианските власти и споразумението, сключено от правителството на Кипър с концерна ENI-KOGAS, е официално и законно, за разлика от действията на Турция, които са в противоречие с международното право.

Министърът потвърди, че пробиването ENI-KOGAS на блок 9 под името “Onasagoras” в изключителната икономическа зона на Кипър се очаква да продължи най-малко 12 месеца. Той подчерта нарастващата роля на Кипър в източното Средиземноморие във връзка с необходимостта да се намерят алтернативни източници на въглеводороди и повишаване енергийната сигурност на ЕС.

Преди няколко дни Анкара призова правителството на Италия да спре дейността на италианската компания ENI, която в момента извършва сондажите в ИИЗ на Кипър. Според съобщение в турския вестник „Аксам”, спирайки процеса на проучване на въглеводороди, Италия ще подпомогне за мирния процес в Кипър.

Вестникът пише, че Италия като страна председателства в ЕС (до декември 2014 г.) може да започне възобновяването на преговорите в Кипър. Анкара настоява, че всички природни ресурси на острова принадлежат еднакво на двете общности на острова – кипърски гърци и кипърски турци и Турция не признава едностранните действия и решения на Кипър по този въпрос.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*