Второ място за Кипър в ЕС

Кипър има второто по многобройност чуждестранно население в процентно изражение в целия ЕС

След Люксембург, Кипър има най-голям брой чуждестранни граждани, живеещи на острова, като процент от населението, отколкото всяка друга страна-членка на ЕС, се казва в нов доклад на Евростат, публикуван през този уикенд.
На 1 януари 2014 г., държавите-членки са с 506.8 милиона жители, от които 472 800 000 са били граждани (гражданите на отчитащата се страна) и 34,1 милиона чуждестранни граждани – около 6 на сто.
В Кипър, от население от 858 000 души, около 80 на сто имат кипърско гражданство, въз основа на наличните статистически данни. Останалите 20 на сто са чужди граждани, или от други държави от ЕС или трети страни.  Люксембург има най-висок дял на чуждестранни граждани – 45 на сто, като по-голямата част – близо 40 на сто от общия брой на населението – са граждани на друга държава членка на ЕС, както и граждани от трети страни.
В Кипър, близо 13 на сто от чуждите граждани са граждани на ЕС и 6.6 на сто са от трети страни. Така Кипър се нарежда на второ място след Люксембург. Във всяка друга държава членка тази цифра е под 10 на сто, а в повечето случаи и под 5 на сто. Първите четири националности от ЕС в Кипър т са гърци с 29 321, или 17 на сто от общото население, следвани от британци – 24 046 или 14 на сто. Румънците се нареждат на трето място със същия процент, а българите са около 18 000, което е 11 на сто от чуждестранното население живеещо на острова. Сред гражданите от трети страни филипинците оглавяват списъка с 5 на сто от населението на Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*