Всички полети на Cobalt са анулирани

В нощта на 17-18 октомври кипърската нискотарифна авиокомпания Cobalt, която започна работа през 2016 г., преустанови дейността си. Всички полети на компанията се анулират.

Според министъра на транспорта, съобщенията и благоустройството на Кипър Василики Анастасиаду, за тези, които не могат да се завърнат у дома (от Кипър или в Кипър), правителството ще покрие разходите. Министърът подчерта, че говори само за онези, които се нуждаят от билет за връщане.

Те трябва да закупят билет за икономична класа от всяка друга авиокомпания и впоследствие да кандидатстват за обезщетение.

Според информацията на уебсайта на “Икономика днес”, активите на “Кобалт” възлизат само на 15 милиона евро, които се очаква да бъдат използвани за обезщетения на персонала.

Кобалт приключи 2017-та със загуби, а през май тази година Андрю Мадар, изпълнителният директор на компанията, беше уволнен.

Превозвачът е бил под контрола на органите за гражданска авиация от известно време, но винаги е изпълнявал всички свои задължения.

Кобалт обслужваше 23 дестинации чрез лизинг на шест самолета Airbus. Наскоро компанията въведе бизнес класа и стартира програма за лоялност. Превозвачът има персонал от 200 души, много от които преди са работили в банкрутиралата авиокомпания Cyprus Airways.

По-рано бе съобщено, че Кобалт изпитва проблеми с ликвидността, тъй като китайските акционери в дружеството не са осигурили необходимите средства, а преговорите с потенциален европейски инвеститор за дългосрочно финансиране не са довели до резултати. Основният акционер на дружеството е AJ Cyprus, който притежава 49% от акциите. От своя страна тя е собственост на китайската Авик Джой Ер.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*