Полицията предупреждава за нов компютърен вирус

Новият вирус, наречен “Дхарма”, заразява компютрите и сървърите, като шифрова и заключва файлове, които могат да бъдат отключени само чрез плащане с Bitcoin, предупреждават властите днес.

Полицейската служба за престъпления в кибернетичното пространство предупреждава потребителите да вземат необходимите предпазни мерки и да не плащат, ако техните компютри са инфилтрирани.

Dharma, нова версия на високорисковия криптовирус и е насочена към компютрите и сървърите на компании, офиси и други потребители чрез имейли с подвеждащи заглавия и чрез несигурни уеб сайтове.

След като вирусът проникне в компютъра или сървъра, Dharma шифрова съхраняваните файлове чрез асиметрична криптография, като заключва съдържанието на компютъра или сървъра.

Във всяка папка, съдържаща компрометирани файлове, се поставя текстов документ с искане плащането с Bitcoin да бъде платено като откуп за отключване на файловете.

Досега няма ефективен метод или софтуер за възстановяване на заразени файлове, казват от службата за кибер престъпност. Изискват от гражданите да вземат необходимите предпазни мерки, а именно:

  • Редовно архивиране на файловете
  • Повишено внимание при отваряне на връзки или изтегляне на прикачени файлове от непознати източници.
  • Да защитят компютрите и мобилните си устройства с актуализирани антивирусни програми.

В случай, че все пак е проникнато във вашето устройство, препоръчват да не плащате, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на този престъпен феномен.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*