Внимание: Номофобия

Защо мобилният телефон ни стресира и как да си върнем контрола

Преди да успеете да стигнете до края на това изречение, вероятно или ще погледнете, или ще докоснете телефона си, или ще помислите за него. Това е така, защото още не сте прочели тази статия.

Колкото и положителни промени да внасят мобилните телефони в нашия живот, те ни правят по-слабо продуктивни, повишават тревожността ни, разсейват ни. Ето кои са основните неща, с които телефоните могат да ни навредят, защото предизвикват:

nomofobiaПостоянна готовност за общуване

Според психолозите, благодарение на съвременните телефони се е появила разновидност на безпокойството и стреса – непрестанната нужда да сме свързани с другите. Непрекъснато проверяваме телефона – дали нямаме пропуснати обаждания, писма, есемеси, и това не ни дава мира.

Раздразнителност и обидчивост

Когато човек се намира в такава постоянна „мобилна готовност“, очаква аналогична реакция и от другите. Звъните на някого и очаквате да вдигне на момента, пишете есемес – трябва да ви отговори на мига! Ако това не се случи, се раздразвате, дори ви става обидно. Особено нетърпеливите личности след подобно „оскърбление“ могат съвсем да прекратят общуването с недостатъчно бързо реагиралия човек.

Постоянно напрежение

Телефоните ни бибкат, звънят, вибрират, светят – правят всичко възможно да ни привлекат вниманието. И се оказва, че ние непрекъснато напрегнато очакваме следващия сигнал за постъпило съобщение или обаждане. С всяко звънене нашият организъм отделя малко кортизол или допамин – всеки имейл или есемес предизвиква радост или стрес.

Панически страх

При много хора „телефономанията“ става психологическа зависимост. Те не се разделят никога с телефона си – все на някого звънят, пишат есемеси, поддържат контакти в социалните мрежи. Ако им падне батерията и нямат зарядно, това ги паникьосва. Ако пък апаратът се счупи, докато се сдобият с друг, изпитват силно безпокойство и страх: все пак в телефона са всичките им контакти, целият им живот! Ако случайно се озоват на място, където нямат обхват, те се чувстват безпомощни и напълно откъснати от света.

Поемете контрола в свои ръце

Ако забелязвате в своето поведение повечето неща, които споменахме до момента, значи е време за по-сериозни мерки, за да си върнете контрола. Защото очевидно допускате телефонът да се разпорежда с живота ви. Ето какво трябва да направите:

Опитайте се телефонът да е по-далече от вас:

Започнете с това да не е в ръката ви или джоба ви, а например в чантата или на някой далечен шкаф, когато сте вкъщи. Това ще ви отучи от навика да държите телефона си просто така, машинално.

Започвайте деня си без мобилния си телефон:

Ако го използвате като будилник, то с такова начало неусетно продължавате с преглеждане на пощата и новините. А това означава, че мозъка ви се подлага на информационна атака от събуждането ви.

Прекарвайте вечерите без телефон:

Оставете го в другата стая и обърнете внимание на семейството си. Поиграйте с децата, разпитайте партньора си как е минал деня му. Живото общуване е много по-ценно! Пък и прекаленото ровене из телефона вечер води до безсъние.

Нека общуването по телефона е съвсем отделен процес:

Например ако гледате телевизия или говорите с някого вкъщи, не пишете през това време есемеси и не общувайте в социалните мрежи. Проверявайте пощата си най-много три пъти дневно, влизайте в социалните мрежи през телефона един или най-много два пъти, разговаряйте по мобилния си телефон най-много 20 минути.

Изключвайте телефона си вечер, през уикендите и празниците:

Освен ако нямате остра необходимост от връзка (например с болен роднина). Ако имате служебен и личен телефон, то това с пълна сила важи за служебния. Но можете да си позволите да изключите и личния си телефон. Все пак имате право на личен живот и на малко почивка.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.