Вицепрезидентът Илияна Йотова на посещение в Кипър

Не се гаси туй, що не гасне

По покана на Съюза на българите в Кипър в навечерието на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на 25-ото издание на „Дни на българската култура в Кипър“.

Храмовият комплекс в Тамасос събра стотици българи и гости в днешния ден. Сред гостите бе и директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, г-жа Райна Манджукова, Ели Башева от ИАБЧ.

С право можем да наречем днешния 21 май за ден специален и свят за немалката българска общност на острова!

Днес, председателят на Съюза на българите в Кипър, г-н Калин Павлов поздрави гостите и сънародниците ни с идващия Ден на Светите братя Кирил и Методий и обяви предстоящото строителство на българска църква в Кипър на това свято място, която ще носи името Свети Иван Рилски. Една отколешна мечта, която е на път да стане реалност.

В обръщението си г-жа Йотова поздрави присъстващите с предстоящия празник на българската просвета и духовност. Отправи благодарност към митрополита на Тамасос и Оринис, владика Исаѝас за топлия прием и предоставената възможност за български храм на това свято място.

Митрополитът на Тамасос и Оринис владика Исаѝас подчерта, че българската цивилизация и култура са безспорно огромно световно богатство. Той благодари на българската православна общност в Кипър за доброто сътрудничество.

Последва прекрасен концерт с гост изпълнители от България от Ансамбъл „Капанци“ от Попово и Ансамбъл „Канатица“.

В следобедните часове празникът се пренесе край морето на красивия Лимасол на концерта, организиран от Сдружение „Българи зад граница“, в който взеха участие деца от българските училища в Кипър и танцьорите от двата ансамбъла.

Прекрасен ден с красиви емоции и много радост!

Благодарим!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*