Висококачествен газ, открит в Кронос-2

В изключителната икономическа зона на Кипър е открит голям резервоар с висококачествен природен газ.

Тестовете за формиране бяха успешно проведени на сондажната платформа Kronos-2. Разработването на находището се извършва съвместно от Eni Cyprus и TotalEnergies EP Cyprus BV

Сондажите са извършени на 160 километра от бреговете на Кипър и на три километра от предишната сондажна площадка Кронос-1. Резултатите от пробите показаха, че това място е продължение на огромен резервоар за природен газ.

По време на тестването на производствения потенциал на пласта беше установено, че газът е с отлично качество. А производственият капацитет на кладенеца е много висок: повече от 150 милиона кубически фута на ден.

Кронос е третото откритие на природен газ в шестия участък на изключителната икономическа зона на Кипър. Находището Калипсо е открито през 2018 г., а Зевс през 2022 г. В момента Министерството на енергетиката и участващата компания работят по план за развитие на производството на резервоарите.

Kronos и съседните кладенци ще могат напълно да снабдяват Кипър с газ и ще позволят на острова да стане нов вносител на газ за страните от ЕС.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*