„Виж моя ангел”

Над 1000 деца се включиха във Втория Национален детски конкурс

Крисия с наградата „Ангелът на България”

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще връчи грамоти и награди утре, 19 декември

Днес успях в движение да хвана Жени Костадинова, „главната виновница” за случващото се, за да разкаже повече за утрешното предстоящо награждаване. Бързаше, организационните проблеми не свършват до последната минута преди откриването на събитието. Набързо ми каза:

Над 1000 деца се включиха в конкурса „Виж моя ангел”, провеждан от  Арт-Къща „Куклите” под патронажа на Вицепрезидента Маргарита Попова. Ангелчетата – 712 на брой, са изработени от плат, хартия, керамика, вълна, прежда, стъкло, кратунки, шума, зебло… Най-атрактивни са от електрически крушки, има ангел от парфюм, от макарони, от тел, от дантели. Една от куклите е като Христос  – на Христо Джингаров от Пазарджик, семейство ангели е изработил Ростислав Колев от Любимец, а като коминочистач, носещ късмет, са видели своя ангел децата от 99-та детска градина в София.  Трогателен е ангелът, изработен от Стефан Недялков от Добрич – той е в инвалидна количка, защото не може да се движи, но пък „лети в мечтите си”, както казва момчето.

Черен ангел като символ на драмата на децата, изгубили домовете си при наводненията и бедствията, са направили две момичета от гр. Исперих. Голяма кукла от бутилка, пълна с монети, събрани от второкласници от Добрич, е изпратена освен до конкурса и за фондация „Искам бебе”.

Освен с кукли, конкурсът призова децата да участват и с литературна творба – стихотворение, есе или писмо до ангелите. С творби участваха 320 деца. Най-често децата молят ангелите да дарят тях и близките им със здраве, да помогнат на болните и изоставени дечица и да направят така, че хората да стават по-добри. Децата не искат от ангелите играчки и вещи, а преди всичко обич, състрадание и щедрост.

Заради многобройните участници, журито отличи тройно повече победители – 100 деца ще се радват на признание.

Голямата награда на конкурса „Виж моя ангел” – „Ангелът на България” ще получи талантливата Крисия. Наградата се дава от Арт- Къща „Куклите” на дете с необичаен талант. Подаръкът на Криси е голяма кукла-лампа „Ангел”, изработена от художничката Невена Ваклинова.

Церемонията по връчването на грамотите на победителите е на 19 декември от 17 ч. в Арт-Къща „Куклите”. За втора поредна година Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова ще връчи наградите на децата.

Ангелите, останали извън класацията са дарение за фондация „Искам бебе”. Те ще се продават на Коледния благотворителен базар на фондацията, който ще се проведе в арт-къща „Куклите” на 20 декември от 11 до 19 ч. Куклите на децата с първоначална цена от 3 и 5 лв.

 

ОТКЪСИ ОТ ПИСМАТА НА ДЕЦАТА ДО АНГЕЛИТЕ

Ангелче чудесно, благодаря ти, че ми помагаш в трудни ситуации. Ти си за мен една голяма прелест и това стихотворение е за теб:

Ангели небесни, вие сте чудесни!

Пеят, скачат и играят, децата вас ви знаят.

Много ви обичат и на вас приличат.

Андрей Димитров, 11 г., София

 

Скъпи мой ангел, направи така, че сирачетата без майки и бащи да си намерят обичани семейства. И направи невъзможното семействата като са се записали в кампанията „Искам бебе”, да им се родят малки бебета, които да обичат много и след това, като пораснат, да завършат „Харвард”.

Георги, 11 г.

***

Мили мой ангел, много ми липсваш. Не сме се виждали от три години. Ти там, горе на небето, как си? Добре ли си? Е, ако питаш как съм аз, много съм добре. Играем с приятели на какво ли не. С нетърпение чакам да дойде рождения ми ден, за да ми подарят нов телефон. Но само едно нещо искам: постоянно да бдиш над мен.

Виктор, 10 г.

***

Аз не съм сигурен какво е ангел. Може би е някакво същество, което носи добро. Но защо не ги виждаме? Къде са? Ако има Ангели, искам  много сили да ми дадат.

Иван 7 г.

***

Мое ангелче, мисля за теб сега и се питам дали ме пазиш… Аз искам цял живот да съм щастлива. Искам да разбера дали през живота си ще правя грешки… Вярвам, че ти можеш и ще ме закриляш. Много се радвам, че си мой ангел.

Стефания, 11 г.

***

Моят ангел лети високо и живее в Небесния град. Той предизвиква да ми се случват хубави неща:  успехи, похвали и добри оценки. Така не се плаша от дявола, който съвсем рядко ми докарва провали. Ангелче, пази ме винаги от него! Обичам те!

Боян, 12 г.

***

Моят ангел е мама. Всеки ден е лъчезарна и много щастлива, защото има мен. Винаги познава кога съм тъжна и кога ми е весело и хубаво. Всеки път знае какво да ми каже. Ангелите винаги знаят всичко!

Денислава, 10 г.

***

Моят ангел лети високо и живее в Небесния град. Той предизвиква да ми се случват хубави неща:  успехи, похвали и добри оценки. Така не се плаша от дявола, който съвсем рядко ми докарва провали. Ангелче, пази ме винаги от него! Обичам те!

Боян, 12 г.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*