Великден, празник на празниците!

ХОБИ с Биляна Славова

-BILIБиляна Славова е от Варна. Завършва „Публична администрация“, но преди 15 години животът я води в Кипър, Ларнака. И като всички българи в Кипър, които не работят по професията си, днес тя работи в едно периптеро в Ларнака, точно срещу църквата „Свети Лазар”. През смях казва, че денят й започва и завършва с камбанен звън.

Обича да декорира и аранжира всякакви неща, използвайки разни техники и декупаж. Казва, че не е нужно да си художник, за да го правиш. Трябва да изпитваш огромна любов към красивите малки неща и разбира се, фантазия, усет и огромно търпение. Последното й творение беше украсата на залата за осмомартенското парти в Ларнака тази година, а сега работи усилено за предстоящите Великденски празници, правейки икони, красиви ламбади, свещи, рисувани и декупажни яйца.

Кога и как започнахте? Минахте ли някакъв курс на обучение?

Хората, които ме познават, знаят, че обичам да декорирам и аранжирам всякакви неща. Когато дойде празник обичам да внасям празнична атмосфера в дома си и на работата ми.

свещи ангелиСъс свещите започнах да се занимавам на шега. Първо декорирах свещи за Великден преди две години, после естествено дойдоха и опитите с други материали и техники. Водеше ме и огромното любопитство, какво ще се получи. В днешно време в интернет има много нагледни материали и информация за различни приложни техники. Вярвах, че като другите го могат, ще успея и аз да се науча.

Сигурно ще попитате защо започнах първо със свещи?! Защото пламъкът на свещта е символ на Новото Начало, символ на светлината и топлината на слънцето, на любовта и домашния уют! Хората палят свещи за романтична вечеря, на празник, когато се молят или медитират, отправяйки към Бог и Вселената своето послание или молитва.

свещи Великд.Трудно ли е? Опишете ни процеса. Как от една обикновена бяла свещ се получава тази магия?

Процеса не е нито труден, нито лесен. Техниката е нещо средно между ембосинг и декупаж. Просто трябва бяла или светла свещ, хартия за декупаж или салфетка, пистолет за ембосинг, търпение, фантазия и време, това е, другото е тайна! Кой ме е научил – сама съм се учила само с гледане и много опити. За да постигна този резултат, съм съсипала доста свещи и доста хартия!

Но зная, че красивата свещ, подарена и запалена, дава много уют и спокойствие във всеки дом.

Биляна, вие правите и много красиви икони. За какво си мислите, наведена над иконата, която изработвате?

Че ненапразно правя точно тази икона… Най-често правя икони на Богородица. Имам много специално отношение към Божията Майка и съм сигурна, че ме закриля.

Преди години преживях тежък пътен инцидент. Винаги си нося една нейна иконка в чантата си. При удара, нямам спомен как е попаднала в ръката ми. Но свестявайки се от удара, държах в ръцете си иконката на Богородица. Опази ни, колата беше здраво ударена, но ние се отървахме само с голяма доза уплаха. Решила съм за този Великден да направя Разпятието. Все още не съм решила дали ще е върху керамика или дърво, но Разпятие ще има.

Във вашия случай хоби ли е или допълнителна работа и какво ви носи като емоция?

Хоби, което ми носи голямо удоволствие. Голяма част от творенията ми отиват за подаръци на приятели и близки или за различни благотворителни инициативи. Малка част продавам. Не е въпроса в парите, не мисля за тях. Но виждайки радостта на хората от такъв подарък, ми става приятно и топло на Душата.

Къде предлагате творенията си?

Участвах две поредни години в Коледни базари в града.Във Фейсбук имам страница, където помествам снимки на готови изделия. Хората ги разглеждат и ако някой си хареса нещо, поръчва си. Правя и поръчки по конкретно зададена тема и нещата се получават. Втора година освен свещи и икони, правя и рисувани бутилки с вино, които стават много красиви и са страхотен подарък за близък човек

свещиРазкажете ни повече за тази техника, моля.

Декупажната техника може да се приложи върху всякакъв вид предмети. Необходими са лепила, бързосъхнещи акрилни бои и лак, снимки, картинки, салфетки… В Ларнака има един магазин с всякакви материали за декупаж, който много обичам и често посещавам. А картинки можете да изрежете от каквото решите – списания, етикети, разпечатки, които сте харесали в интернет, салфетки. Ако ще разпечатвате на принтер, хартията, която ще използвате трябва да е максимално тънка. Най-трудно се работи с мотиви от салфетка. Независимо дали е двуслойна или трислойна, ползвате само горния /един/ слой. И тъй като материята е много тънка и мека, при намазването с лепило и поставянето върху повърхността, детайла може да се намачка или скъса, и тогава започваш отначало.

яйца дек. яйца декупаж яйца

При работа с детайл от салфетка, монтирането на картинката се извършва по следния начин: нанася един слой лепило върху избраната повърхност и залепяте салфетката върху него. С малка четка потопена в лепилото започвате да изглаждате внимателно картинката като се започва от средата и постепенно се изглажда към всички краища. Трябва да се пригладят всички ръбчета, които са се образували при първоначалното залепяне. След като го направите, оставяте известно време да изсъхне и след това се лакира. По същия начин се работи и върху студено яйце, но с разбит белтък вместо лепило и се работи с четката, потопена в разбития белтък само върху салфетката. Великден идва, всяка домакиня може да опита и сътвори много радост за очите на близките си.

свещи ВеликденТехниките за работа при отделните видове предмети на декупаж е различна. Ако някой проявява интерес, с удоволствие ще му покажа.

С почти подръчни материали домът ви може да се превърне в приказен великденски оазис.

Няма как да изредя сега всички идеи, които ми се въртят в главата, затова споделям най-лесните и ефектните.

венецМоже да използвате атрактивна купа за плодове например, в която да поставите пиафлора и върху нея да наредите свежи стръкове цветя, цъфнали клонки, декоративни яйца, малки зайчета и с каквото друго разполагате.

Пожелавам успех на тези, които искат да опитат. А ако някой има въпроси, нека ми пише във Фейсбук, ще помогна с каквото мога.

Весели и красиви Великденски празници на всички българи по света!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*