Британските бази искат да запазят въздушно пространство в рамките на Никозия FIR

Суверенните бази поискаха от кипърските власти да запазят въздушното пространство в рамките на летищния информационен регион (FIR) на Никозия, според ръководителя на отдела за гражданска авиация.

„Искането беше за запазване на част от въздушното пространство извън Акротири по подготвителни причини. То не засяга нови области, тези области са били искани по-рано и ние получаваме тези искания през цялото време“. Въпросното искане е за няколко седмици, добави той.

Изявлението на служителя се появи на фона на съобщенията в британската преса за повишена активност на въздушната база на RAF Акротири.

Междувременно в Лондон британският премиер Тереза Мей свиква своя „военен кабинет“, за да обсъди последните събития в Сирия.

По-рано през седмицата агенцията за контрол на въздушното движение Евроконтрол предупреди, че евентуални въздушни удари в Сирия биха могли да засегнат самолетните полети в източното Средиземноморие.

Ръководителя на отдела за гражданска авиация Антониади потвърди, че в резултат на предупреждението, търговските въздухоплавателни средства променят маршрутите си, което води до увеличен трафик на юг и запад от острова.

Трафикът на изток от острова е намален до минимум, каза той.

Той обаче подчерта, че няма да бъдат отменени полети до Кипър.

Близкоизточният оператор Кувейт Еъруейс заяви в четвъртък, че е спрял всички полети до Бейрут след предупреждението. Министърът на външните работи Никос Христодулидис потвърди, че Кипър „по никакъв начин не е замесен в това, което се случва или какво може да се случи в Сирия“.

Той добави: „Суверенните бази са в Кипър от 1960 г. Няма абсолютно никакви причини за безпокойство. Трябва да подчертаем, че Кипър остава едно от най-безопасните места в Европа“.

Американският президент Доналд Тръмп и западните съюзници обсъждат евентуални военни действия, за да накажат президента на Сирия Башар Асад за предполагаема газова атака в град Доума.

Сирия и съюзникът й Русия твърдят пък, че някои от ислямистките фракции са подкрепени от Запада.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*