Борисов: ГЕРБ няма да прави правителство на малцинството

Само преди минути завърши първата официална конференция на партия ГЕРБ след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

В началото на пресконференцията Цветан Цветанов направи анализ на резултатите от изборите. Той отбеляза, че ГЕРБ за първи път постига изравнен резултат с БСП във възрастовата група над 60 години, ГЕРБ регистрира и изключителен успех в селата, където преди е била доминираща предимно БСП. От 27 областни града ГЕРБ печели в 25, а от 31 МИР в 26 печели ГЕРБ.

Цветанов отбеляза, че ГЕРБ печели убедително сред хората с висше образование – 38%, със средно – 38%. „Правим отстъпление при хората с основно и по-ниско образование, където лидери са основно ДПС и БСП“, коментира той. ГЕРБ вече има утвърден резултат в последните три парламентарни избори, като гласовете й са все над 1 милион.

ГЕРБ постига убедителна победа в Белгия, Гърция, САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Израел, отстъпваме само в Турция, посочи Цветанов. Той даде пример, че във Великобритания, Испания, Италия, САЩ над 50% от гласувалите са подкрепили ГЕРБ. Общо ДПС има 58 634 от гласовете в чужбина и с подкрепата, която получава в Турция, са безспорен лидер, но, ако извадим секциите там, ГЕРБ с над 38 хиляди гласоподаватели в чужбина е безспорният лидер, посочи Цветанов.

Той направи извода, че резултатът показва убедителната победа на ГЕРБ и отговорността, която се пада при формиране на правителство на най-голямата политическа формация.

Когато цифрите говорят, коментарите са лесни. ГЕРБ е спечелил на тези избори повече от сбора на втората и третата политически сили, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече гласове от лявата“, подчерта той.

„Не съм оптимист, но ще положа усилия, за да се случи правителство трябва да има поне 2-3 страни, каза лидерът на ГЕРБ и потвърди, че те ще водят разговори с всички парламентарни политически сили.

“Широка коалиция, в смисъла на това, което в Европа разбират – между десница и левица, се прави, когато това означава голямо мнозинство в парламента. И ако ние имахме над 100 депутати, те имахме примерно, 80, тогава вече хипотезата за едно стабилно управление можеше да съществува.

Сега математическият сбор между първия и втория е 123, което го прави нестабилно мнозинство.“

Според Бойко Борисов слабият резултат на левицата води до нестабилност. „България има нужда както от силна дясна партия, така и от силна лява партия”, каза той за БСП.

На въпрос за евентуална коалиция с ДПС г-н Борисов отговори така:

„ДПС – за пореден път казвам: Няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила подобно решение. Това изчерпва всякакъв коментар оттук нататък по тази тема. Какво ще прави ДПС – ще подкрепя ли, ще бъде ли против е право на тази партия да прецени. ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство, по-ясно от това не виждам как да го кажа”.

Той обясни, че хипотезата ГЕРБ да не съставя правителство, ако има под 100 депутати, каквото заявление направи преди изборите, е включвала останалите партии да имат по-висок резултат. При сегашната ситуация на разпределението на партиите в 43-тото Народно събрание би било безотговорно ГЕРБ да не положи усилия да състави правителство, каза Борисов и отбеляза, че единственото по-лошо от това да се съставим някакво правителство, е да бъде съставено такова, което да бъде безпринципно.

Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова имат изключителен мандат и право да преговарят, знаят програмата и са поемали ангажименти, каза Борисов. Трите дами ще имат право на компромиси, както и да си тръгнат от преговорите по всяко време, призна той.

“Не сме пратили някой само да чуе. Нямат право да не изслушат и да не се видят с някоя от партиите, защото ние не разглеждаме лидерите, а гражданите, които стоят зад тях”, заяви Борисов по повод започващите в понеделник разговори на ГЕРБ с останалите парламентарни партии за съставяне на кабинет.

“Категорично считам, че ако се съставя правителство, трябва да има споделена отговорност.

Подкрепа без участие в правителството не е подкрепа – това означава още на следващата седмица да си измислят причина и да оттеглят подкрепата си”, каза още лидерът на партия ГЕРБ.

От думите му стана ясно, че при евентуални следващи преговори, касаещи постове, хора и министерства, ще участва и самият Бойко Борисов, защото това “ще бъдат много тежки решения и въпрос на големи компромиси”. Борисов изрази желание на първите преговори да се водят стенограми и след тях да има съвместно изявление защо е постигнато или не е постигнато съгласие.

“Ние правим компромис като отиваме на консултации, очакваме същото и от другите партии. Преговори кой какви министерства ще взема, ще се реши на допълнителни консултации, които ще водя аз”, поясни Борисов.

В отговор на въпрос той каза, че Цветан Цветанов няма да бъде вътрешен министър.

Борисов коментира и казуса КТБ, като подчерта, че е важно какво решение вижда всяка партия. Да кажат как виждат нещата и ако не се разберем, спокойно да отиваме на нови избори, каза лидерът на ГЕРБ.

Друг важен въпрос, който ще стои пред следващите управляващи е изборния кодекс. Сегашният, според Бойко Борисов, оставял съмнения за несправедливи казуси като този в Ямбол, където въпреки, че ГЕРБ има сумарно повече гласове от БСП и ДПС, ще има само един народен представител, а те ще имат БСП – 2 и ДПС – 1. В този смисъл лидерът на ГЕРБ се обяви категорично и за машинното гласуване. На въпрос дали то няма да ограничи възможностите за гласуване на неграмотните граждани, Бойко Борисов заяви, че българските данъкоплатци дават пари за безплатно образование на всеки гражданин до 8 клас, така че всеки да може да се научи да пише и да чете. „Така ще подпомогнем и образованието“, завърши в шеговит тон той.

Г-н Борисов говори и за запазването на етническия мир в държавата и подчерта особено голямата отговорност на ДПС в тази посока, за да не си разпалват повече крайно десни настроения в страната. Той призова за умереност в действията и думите, защото много лесно този мир може да бъде взривен в настоящия момент.

Източник: БГНЕС, Агенция “Фокус”, БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*