Билетите за Родос могат да бъдат сменени

Cyprus Airways заяви, че ще смени безплатно билетите за своите пътници, които планират да летят до Родос. Това решение е взето заради продължаващите пожари на гръцкия остров.

„Поради трагичното продължаване на пожарите в Родос, бихме искали да информираме нашите пътници: за тях е възможно да променят своята дата или дестинация в рамките на Гърция без допълнителни разходи. Промени в билетите могат да се правят до 4 август. Новата дата на пътуване трябва да бъде до 31 октомври 2023 г. включително“, се казва в изявление на авиокомпанията .

Превозвачът обеща да следи ситуацията в Гърция и да реагира при по-нататъшно развитие.

Пожарите в Родос започнаха на 18 юли, но едва на 26 юли беше обявено извънредно положение на целия остров. Спешна помощ и доброволци се борят с огъня, самолети непрекъснато изливат вода върху пламъците. Пожарите се развиват на три фронта, постоянно се отбелязват многократни вторични запалвания.

На Родос се борят с необичайна техника – пожарна машина Jumbo Truck Multi, преработена от бронетранспортьор. Има способността да кара до най-силните огнища, тъй като бронята на превозното средство може да издържи на високи температури. Вътре има място за евакуация на пострадали. 10 души могат да прекарат там два часа на автономно захранване с кислород. Огневият бронетранспортьор е оборудван с водно оръдие и има воден резервоар с обем 15 000 литра, водна струя удря 80 метра.

Кипър също оказва подкрепа за гасенето на пожарите на Родос.

Президентът Никос Христодулидис нареди изпращането на два противопожарни самолета в помощ на Гърция. Става въпрос за самолет тип Air Tractor AT-802, разположен в Пафос.

Според правителствения говорител Константинос Летимбиотис мисията е започната по искане на гръцкото правителство в рамките на паневропейския механизъм rescEU.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*