Байдън информира Анастасиадис за разговорите си с турските лидери

Американският вицепрезидент Джо Байдън информира президента на Република Кипър Никос Анастасиадис за неотдавнашните си разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Ахмет Давутоглу, и обсъди обстановката в източната част на Средиземно море по време на телефонен разговор.

Според информация от САЩ, “вицепрезидентът отбеляза, че е необходима деескалация на напрежението, за да се върнем към по-конструктивен опит в посредничеството на ООН при преговорите за постигане на споразумение за Кипър и дадем нов тласък на усилията за намиране на взаимно изгодни решения”.

“Двамата лидери подчертаха ангажимента си за обединение на острова, като двузонова, двуобщностна федерация”, се казва в информацията.

Говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис заяви в писмено изявление, че Байдън е повдигнал въпроса за турските нарушения и провокации в кипърската изключителна икономическа зона, като отбелязва, че той отново подчерта позицията на САЩ, че Република Кипър има правото да упражнява суверенните си права в рамките на своята изключителната икономическа зона.

Байдън също е потвърдил ангажимента на САЩ за преговорите за намиране на решение на кипърския проблем, каза Христодулидис.

Говорителят отбеляза, че президентът Aнастасиадис е благодарил Байдън за неговата подкрепа, инициативи и действия, с които той се ангажирал за да помогне за облекчаване на ситуацията и възобновяване на преговорите за решаването на кипърския въпрос и е дал ясно да се разбере, че не може да има възобновяване на преговорите, докато Турция не прекрати незаконните си действия.

Президентът Анастасиадис реши да прекрати участието си в подкрепените от ООН преговори за намиране на решение на кипърския проблем, след като турската съд за сеизмични проучвания Барбарос навлезе в изключителната икономическа зона на Кипър, няколко дни след като Турция издаде незаконно морска директива (NAVTEX) за района.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*