Анастасиадис принуден да се оттегли от срещата на върха на ЕС

Президентът Никос Анастасиадис бе, след като получи непрекъснато кървене от носа, в резултат на високо кръвно налягане и се наложи да прекара нощта в Брюкселска болница.

Кипърската делегация, начело с 68-годишния Aнастасиадис, замина за  белгийската столица с конкретната цел да убеди партньорите си от ЕС да осъдят категорично нарушенията на Турция на кипърския суверенитет в нейната изключителна икономическа зона (ИИЗ).

Анкара обяви, че ако Барбарос открие доказателства за газ, той ще изпрати сондажна машина в района. Турция твърди, че въглеводородните ресурси принадлежат на двете общности в Кипър и се появява, за да предложи съвместно управление на газа преди постигането на съгласие по кипърския проблем.

Президентът трябваше да присъства на два форума – на Европейската народна партия (ЕНП) и срещата на високо равнище и Европейския съвет, където да алармира за все по-агресивните енергийни амбиции на Анкара, както и да защити собственото си решение да се оттегли от мирните преговори под егидата на ООН като резултат.

Докато лидерите на ЕС се събираха в Брюксел за да присъстват на заседанието на Съвета, Анастасиадис е бил отведен в болница още сутринта с оплаквания за постоянно кървене от носа. Лекарите го диагностицирали с високо кръвно налягане.

След преглед и лечение, той е бил изписан и посъветван да остане в леглото за следващите 48 часа, за да се избегне повторение на симптомите.

В телефонен разговор Анастасиадис информира президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой и лидерът на ЕНП Джозеф Дол, че няма да бъде в състояние да присъства на срещата на върха на ЕНП или на Европейския съвет. Той каза обаче, че ще изрази мнението си в писмен вид, да бъде разпространено в двете срещи.

Според промените, въведени с Договора от Лисабон позволяват само на държавен глава или на министър-председател да участват в заседание на Европейския съвет. В случаи като този, лидер на ЕС има правомощия да разрешава друг член на Европейския съвет да го представлява на срещата на върха на ЕС. Анастасиадис упълномощи гръцкия премиер Андонис Самарас, с надеждата, че той ще помогне Кипър да получи подкрепа за по-твърда позиция срещу действията на Анкара.

Самарас посети Анастасиадис хотела му в Брюксел, където двамата са координирали позициите си преди срещата на върха на ЕНП и тази на Европейския съвет, която започна вчера.

В късния следобед, президентът е приет за втори път в болница, специализирана клиника за уши, нос, гърло, за да се подложи на обгаряне на стените на носа.

Говорителят на правителството Христодулидис каза, че  президентът е в “добро състояние”, добавяйки, че е било негов личен избор да остане в болницата през нощта за “чисто превантивни причини”.

Той подчерта, че информацията, че здравето Анастасиадис се е влошило е неоснователни.

Междувременно Анастасиадис трябваше да отмени планираната среща с британския премиер Дейвид Камерън в кулоарите на срещата на върха на ЕС.

Според държавната телевизия CyBC, Камерън поискал да бъде информиран за здравето на президента от гръцкия премиер, докато Ван Ромпой заяви, че ще посети Анастасиадис в болница днес.

Остава да се види дали позицията на Анастасиадис, изразена от Самарас, ще е достатъчна, за да убеди Европейския съвет да реагира пред Анкара.

В интервю за Bloomberg миналата седмица в Милано, Анастасиадис заплаши да наложи вето на всяко искане на ЕС за разширение или за удължаване на  санкциите срещу Русия, освен ако ЕС възприеме по-твърда позиция срещу провокациите на Турция в Кипър.

В интервю за пресата от страна на Брюксел Христадулидис заяви: “Ние очакваме от нашите партньори от ЕС да изпратят много силно послание към Турция, така че тя да прекрати незаконните си действия в региона, които за съжаление продължават.”

Според източници Cyprus Mail, основният поддръжник на правителството на срещата на върха на ЕС е Германия.

Междувременно CyBC съобщи, че Италия, чиято енергийна компания ENI има лицензи за три кипърски блокове, също е много загрижен за намесата на Турция и напрежението в Източно Средиземноморие.

В Обединеното кралство, обаче, изглежда са на мнение, че силните изявления срещу Турция ще служат само за да подклажда огъня и за отлагане на възобновяването на мирните преговори.

В сряда, Министерството на външните работи на Великобритания заяви, че Великобритания отказва да подкрепи демарш на ЕС в рамките на ООН срещу нахлуването на Турция в ИИЗ на Кипър, защото така се рискува повишаване на напрежението и провал на мирните преговори.

Мнението на Великобритания се поддържа от Швеция и Финландия.

Кипърското правителство твърди, че възобновяване на мирните преговори, е приоритет, но докато турските кораби плават край южния бряг на Кипър и NAVTEX продължава да бъде в сила, това изглежда все по-малко вероятно преди 30 декември.

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу вчера пожела на Анастасиадис бързо възстановяване, добавяйки, че той го очаква да се върне на масата за преговори, след като оздравее.

В изказване след среща с кипърските турски партии, Ероглу обвини гръцките кипърци се търсят да извлекат твърде много дивиденти от замразяването на мирните преговори.

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*