Анастасиадис излиза от преговорите с кипърските турци

Президентът Никос Анастасиадис прекратява преговорите с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу за момента, съобщиха преди минути от правителствената прес служба, след срещата му с лидерите на партиите, на която се е обсъждало решение за отговор на провокациите от страна на Турция и навлизането на турския кораб „Барбарос Хайредин Паша“ за сеизмични проучвания на юг от острова и в рамките на изключителната икономическата зона на Кипър.

Говорителят на правителството Никос Христодулидис каза, че партийните лидери са приели препоръката на президента да спре срещите между него и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу и между главния преговарящ Андреас Мавроянис и неговият турски кипърски колега Кудрет Озерсай.

Двамата лидери се очакваше да се срещнат в четвъртък и по този повод днес на острова пристига специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде, както „Българският Вестник“ по-рано писа.

“Президентът информира лидерите на парламентарните партии за последните развития по кипърския проблем, както и за най-новата провокация от страна на Турция и вече предприетите от правителството на Кипър стъпки, стъпките ще продължат на дипломатическо и политическо равнище”, каза още Христодулидис.

“Партийните лидери осъждат и изобличават агресивните действия на Турция в изключителната икономическа зона на Републиката. Те представляват грубо нарушение на суверенитета на Република Кипър според Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право, и също така застрашават сигурността, стабилността и мира в региона“, добави той.

Говорителят на правителството каза още, че партийните лидери призовават ЕС и останалата част от международната общност да “отговорят и да реагират на това провокативно поведение”. “Република Кипър ще продължи да упражнява суверенните си права в нейната изключителна икономическа зона”.

На въпроса дали оттеглянето от преговорите няма да окаже неблагоприятен ефект върху Кипър, Христодулидис каза, че турските действия не оставят друга възможност за Република Кипър и ще бъдат взети и редица правни мерки, които са били обсъдени.

От понеделник президентът Анастасиадис е бил в контакт с европейски и други лидери, за да ги държи в течение на турските действия в региона.

В понеделник САЩ изрази позиция, че както Кипър има суверенното право да развива своите ресурси в своята изключителна икономическа зона, Вашингтон продължава да вярва, че природния газ и петролните резерви на острова, както и всички прилежащи ресурси, “трябва да се поделят справедливо между две общности в рамките на цялостно уреждане”. В отговор, правителственият говорител заяви: “Очакваме всички страни и особено нашите партньори в ЕС, както и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН да реагират на действията на Турция.”

Лидерът на АКЕЛ Андрос Киприану, заяви на излизане от срещата в президентския дворец днес, че неговата партия подкрепя решението на президента. Той каза също, че е налице консенсус сред политическите лидери.

Лидерът на ДИКО Никола Пападопулос също приветства решението Анастасиадис да се оттегли от разговорите заради действията на Турция.

Миналия петък Турция изпрати известие до корабите си, да останат в района южно от Кипър за сеизмични проучвания от 20 октомври до 30 декември.

Това е територия в близост до блок 9, където в момента италианско-корейски консорциум ENI-KOGAS провежда проучвателни сондажи за природен газ, с лиценз от Република Кипър.

Тези действия на турски плавателни съдове биха могли да попречат на бъдещите операции ENI и на други места в блок 9.

Христодулидис заяви, че правителството е в постоянен контакт с ENI, но отказа да коментира повече.

“Дейността на компанията продължава”, каза само той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*