АКЕЛ ще внесе предложение за спиране на закона за запор на ипотекирани имоти до юни 2015

Основната опозиционна партия АКЕЛ внесе предложение за временно спиране на правото на конфискация на ипотекирани имоти до края на юни 2015 г. Според тях спирането ще даде време на властите да подготвят така наречената рамка за несъстоятелност, която ще включва разпоредби за защита на уязвимите групи от загуба на домовете им.

“Шест месеца са достатъчно време, за да приключи процедурата за изграждане на системата за защита и за разрешаване на останалите проблеми,” каза Аристос Дамианос.

Подобен законопроект бе отхвърлен от Върховния съд като противоконституционен миналата седмица.

Три други закона имаха същата съдба. В своето решение, публикувано в петък, съдът каза, че четирите закона са противоконституционни и нарушават принципа за разделение на властите. Правилникът за приложение на закона се обсъжда в момента, но от АКЕЛ оказаха да участват, за разлика от останалите партии.

ДИКО заяви, че ще проучи решението на Върховния съд, но председателят Никола Пападопулос, който стана най-отявлен критик на правителството след излизане на неговата партия от коалицията, даде да се разбере, че неговата партия подкрепя позицията на АКЕЛ .

“Ние не вярваме, че законът следва да се прилага без предпазна мерки, които ще защитават длъжниците от произвола на банките”, каза той.

Одобряването от парламента през август на отхвърлените законопроекти накара международните кредитори да задържи следващия транш на помощта за Кипър, тъй като условията по договора за спасяване на острова са били нарушени.

В неделя министърът на финансите Харис Георгиадис заяви, че перспективите са за излизане от задънената улица.

Въпросът ще бъде обсъден тази седмица от Еврогрупата, която ще бъде информирана от министъра за решението на съда. “Нерешените въпроси са преодолени и програмата може да продължи”, каза той.

Но той отбеляза също така необходимостта от предпазливост по отношение за сътрудничество в областта на вътрешния вътрешните работи и от отговорни действия.

Високопоставен служител на Еврозоната в Брюксел, заяви вчера, че все още не са наясно каква ще бъде следващата стъпка на кипърското правителство. “Нямаме информация какво ще направи правителството, но това може да е крачка напред в правилната посока”, каза служителят. “Ще видим какво ще каже на срещата на Еврогрупата кипърския министър в четвъртък и ако всичко върви добре, тогава предпоставките за изплащане на сумите по следващата вноска ще бъдат налице”.

Служителят описва като “образцово” сътрудничеството на Еврогрупата с кипърските власти и увери, че програмата за реформи ще има положителни резултати и ще намали причините за финансовата криза.

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*