Високи нива на безработица сред кипърските младежи

Министърът на образованието обмисля промени, за да се подпомогне борбата с високите нива на безработицата сред младите хора, независимо от това, че половината от младите кипърци са с дипломи за висше образование.

Според Филелефтерос, около 55% от младите хора в Кипър са с висше образование, и въпреки това са безработни. Министърът на образованието Костас Кадис заяви пред медията, че промените в образователната система може да допринесе за подобряване на положението.

На специална среща на кабинета с ученици и студенти беше споменато за възможността да се предприемат действия, които да подобрят прехода от висшето учебно заведение към работното място. Това, според Костас Кадис, може да стане чрез по-добро съответствие между уменията на дипломираните студенти с потребностите на работното място.
Кадис каза, че много може да се научи от страни, които насърчават практическия опит, стажантските програми и почасовата работа на младите хора. Стъпка в правилната посока, продължи той, са неотдавнашните промени в държавните лицеи и техническите училища. Той каза, че учителите и съветниците по кариерно ориентиране следва също така да помогнат на учениците да направят реалистичен избор относно бъдещата им кариера. Друго предложение, представено от министър е висшите учебни заведения и големите предприятия и фирми да поддържат тесни връзки. „Това ще бъде особено положително, ако съществуват програми за практически опит или стажантски програми за студентите” каза министъра на образованието.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*