41 години от военния преврат през 74-та

Днес Кипър отбелязва 41 годишнината от преврата през 1974-та година

Последвалата инвазия доведе до разделянето на острова до днес и народът на Кипър с интерес следи преговорите за решаването на Кипърския въпрос .

Тази сутрин в 8,20 ч. воят на сирените напомни за събитията преди 41 години – инициираният от гръцката военна хунта преврат срещу правителството на Кипър и неговия президент архиепископ Макариос Трети.

parlamentВчера Президентът Никос Анастасиадис призова кипърци да оставят настрана вътрешни спорове и дребнавост и да вървят заедно напред “с консенсус и с уважение към историята.”

“Този ден е посветен на паметта на тези, които дадоха живота си за защита на демокрацията, законността и свободата и тези, които дадоха живота си за териториалната цялост на републиката”, каза в изявлението пред народа.

Днес ще се проведат различни събития, отбелязващи годишнината – панихида в църквата на Света София в Строволос, в присъствието на президента, лидери на политически партии, държавни служители и други сановници, която ще извърши Архиепископ Хрисостомос II.
На гробовете на загиналите в защитата на Република ще бъдат положени венци, а политическите партии ще проведат специални събития в различни градове, за да почетат мъртвите и осъдят престъпленията срещу Кипър.

Подобни събития ще се проведат в различни страни в чужбина, където живеят кипърски гърци.

DOC.20140801_.1185271_.makarios_На 15 юли 1974 г. президентът на Кипър архиепископ Макариос е свален от военен преврат, иницииран от управляващата в Гърция военна хунта. Целта на преврата е начело на Кипър да застане политик, който да е по-склонен от архиепископа да включи страната в съюз с Гърция, т.нар. еносис, водещ към обединение на двете държави. Превратът обаче има обратен ефект и довежда от турската инвазия от август и разделянето на острова на южна гръцка и северна турска част.

Анкара получава легитимация на атаката в реч на самия Макариос, който на 19 юли пред Съвета за сигурност на ООН обявява: “Гърция нападна Кипър и застраши цялата гръцко-турска общност.” Архиепископ Макариос (светско име Михалис Христодуло Мускос) е роден през 1913 г. в с. Паная, окръг Пафос. От 1948 г. е епископ на Китион, а през 1950 г. става архиепископ на Кипър.

Макариос е организатор на кипърското съпротивително движение “Национална организация на кипърските борци” (ЕОКА), за което британските власти през 1956 г. го заточват на Сейшелските острови по обвинение в тероризъм. През 1959 г. обаче Гърция, Турция и Великобритания договарят условията за независимост на острова и Макариос се връща в Кипър и е избран за пръв негов президент, като официално встъпва в длъжност през 1960 г.

Мандатът му, изтичащ през 1965 г., е удължен до 1968 г., а тогава той печели нов. По време на цялото си управление архиепископът твърди, че еносисът е желателен, но независимостта е нужна. Заради левичарската му реторика Вашингтон го нарича Кастро на Средиземно море. Турската окупация на Северен Кипър води до падането на военните режими в Атина и Никозия и през декември 1974 г. Макариос се връща и отново поема президентския пост, на който остава до смъртта си през август 1977 г.

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.