Хвърляй съчки в огъня, историйо

Този месец имаме удоволствието да се радваме на наситен мартенски календар с прояви на българските училища и българската общност в Кипър. Още от първи март започнаха празници, тържества и културни събития във всички градове на острова с връзването на мартеничката, предвестник на идващата пролет с пожелания за здраве, успехи и берекет.

 

Последвани от традиционния третомартенски коктейл на Българското посолство, камерния концерт„Музика и стихове” сред картините на Андреас Хараламбус в Никозия на 4-ти март и още много.

Невероятното събитие бе организирано от СБК и Българското училище „Н.Й.Вапцаров” в Никозия, с участието на кипърски и български музиканти и изпълнители и участие на деца от две български училища на острова. В препълнената галерия прозвучаха творби на български и световни композитори, а Маестро Господинов умело поведе гостите в дебрите на музиката.

На 6-ти март отново в Никозия в залата на кипърския синдикат ПЕО се проведе годишният концерт на Българското училище „Н.Й.Вапцаров” под надслов „Телевизионно студио Детски свят“. Учениците с гордост представиха внушителна програма от песни, стихове и танци и театрален спектакъл и с гордост показаха пред родители и гости наученото през годината.

nikosia

Отново на 6-ти март в Пафос ученици и учители от Българското училище в града представиха своя рецитал „Хвърляй съчки в огъня, историйо” по стихове на Ивелина Радионова и специалното участие на Ансамбъл „Българи” от Ларнака. Десетки родители и гости присъстваха на събитието и аплодираха малките и големи изпълнители. В края на събитието всички се хванаха на вечното българско хоро.

Благодарим ви, Българи! Не спирайте да хвърляте съчки в огъня български, за да не угасне Искрата, Духа и рода Български! Само така ще съхраним завещаното ни от нашите деди и ще го предадем на идните поколения!

Утре, 8-ми март предстои друго събитие, този път в Ларнака. Български празник, посветен на Международния ден на жената, на който ще пеят и свирят познати на острова български изпълнители.

Следва и прочутия мартенски карнавал в Лимасол, който тече с пълна сила и ще приключи на 13-ти март. А на 14-ти е Катара дефтера или „Чист понеделник”, когато мало и голямо излиза на открито да поздрави идващата пролет и началото на Великденските пости.

Хубави мартенски празници и от нас!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*