Условията в центъра в Кофину за незадоволителни

Въпреки факта, че Кипър не е силно засегнат от масовото движение на бежанци през 2016 г., условия на живот в центъра Кофину остават незадоволителни, предаде Асошиейтед прес.

В съвместно отворено писмо, комисаря по правата на човека Елиза Савиду и представителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Кипър, каза, че условията на живот в центъра постепенно се влошили поради пренаселеността му, докато броят на персонала остава непроменен и призоваватт компетентните органи да се намесят незабавно.

„Поради утрояването на живеещите в центъра, условията на живот постепенно се влошават, което създава рискове за сериозни проблеми със здравето и безопасността на жителите“ се казва в писмото. „Центърът функционира от 2004 г. за предоставяне на убежище и след разширяването през 2014 г., капацитетът е увеличен от 120 на 400 души, но без съответното увеличение на персонала. През последната година, центърът е домакин на над 300 души, голяма част от които са деца“. Преливането на канализационната система, липсата на топла вода, счупени кранове, печки, водят до замърсяване и риск от заболявания. Въпреки усилията на персонала, правителството трябва да предприеме незабавни и ефективни мерки за облекчаване проблемите в центъра.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*