Правителството ще преговаря за статута на кипърците в британските бази

 

Външният министър Йоанис Касулидис заяви, че правителството ще преговаря с Великобритания за статута на кипърците, които живеят или работят в британските военни бази.

„Ще има преговори между Република Кипър и Великобритания по отношение на правата на кипърските граждани, които живеят и работят в британските бази, в светлината на договора за излизането на Великобритания от ЕС“, каза министърът пред репортери след заседание на кабинета. Съществените преговори между Кипър и Великобритания по отношение на основите след Брексит ще започнат на 11 октомври.

Министърът на външните работи потвърди, че Европейската комисия се е съгласила, че няма да бъдат предприети мерки, освен ако няма споразумение от страна на Република Кипър и ще бъде дадена зелена светлина на Кипър за влизане в двустранни преговори. Според министъра това, което ще се направи, е да се защитят правата, които кипърските граждани имат при сегашния режим – където достиженията на правото на ЕС са приложими и в британските бази – съгласно Протокол 3 от Договора за присъединяване на Кипър към ЕС.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*