Партийните лидери няма да присъстват на швейцарските преговори

Националният съвет, чиято среща продължи пет часа, реши, че партийните лидери няма да придружават президента Никос Анастасиадис до Мон Пелерин за разговорите с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

CNA заяви, че според изявления на лидерите на политическите партии, Анастасиадис е изразил личното си желание партийните лидери да не го придружават в Швейцария. Акънджъ също заяви, че няма да бъде придружен от турско кипърските политически лидери.

В изказване след срещата лидерът на АКЕЛ Андрос Киприану заяви, че решението на президента да не бъде придружен от партийните лидери ще бъде уважено и спазено. „Това ще бъде много важна среща в Швейцария, тъй като ще се определят по-нататъшните стъпки по разрешаване на кипърския въпрос. Или това ще доведе до процес, който ще помогне да се осигури допълнителен тласък на усилията за постигане на решение, или това ще доведе до потъването на преговорите“, каза Киприану.

Лидерът на ДИСИ Авероф Неофиту каза, че „ние трябва да бъдем реалисти”, каза той, отбелязвайки, че пет от осемте политически партии, участващи в Националния съвет не приемат двузоналната двуобщностна федерация.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*