Над 6000 бежанци са били спасени само за един ден

Migrants walk in line after disembarking from the Italian Navy vessel Bersagliare at the Sicilian port of Augusta, Italy, September 16, 2016. REUTERS/Antonio Parrinello

Над 6000 бежанци са били спасени в Средиземно море, съобщи бреговата охрана на Италия. По-рано през деня бе съобщено за 5600 спасени мигранти. Те се опитали да достигнат Европа с 40 лодки. В една от тях е имало 725 души. Общо през деня на 3 октомври са спасени 6055 мигранти. Загинали са обаче 22 души. Бременна жена и дете са откарани с хеликоптер в болница на остров Лампедуза. Мнозинството мигранти, които се опитват да достигнат Италия през Средиземно море, са нигерийци, еритрейци и от Бангладеш.

Либийските власти заявиха за 11 мигранти, чиито тела бяха изхвърлени на плажа на изток от столицата Триполи, както и за още двама починали, след като лодката е потънала край бреговете на Сабрата.

Около 10 кораби от бреговата охрана, военноморски и хуманитарни организации са участвали в спасителните операции, повечето от които се състояха на около 30 мили от бреговете на Либия.

Либийските военни и бреговата охрана са засекли три отделни лодки, превозващи повече от 450 имигранти, предаде Асошиейтед прес.

В понеделник се навършиха три години от потъването на лодката, пълна с мигранти край италианския остров Лампедуза, в която загинаха 386 души.

Според Международната организация по миграцията, около 132 000 имигранти са пристигнали само в Италия от началото на годината и 3054 са загинали.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*