Министър Вежди Рашидов пристига на официално посещение в Кипър днес

Днес, 20-ти април в Кипър пристига министъра на културата на РБългария Вежди Рашидов.

В рамките на четиридневната програма са предвидени няколко официални срещи и събития.

На 20-ти април в Галерия „Левентис” в Никозия от 19.30ч. ще бъде излъчен филмът „Пътешествие с тракийските царе” в присъствието на министър Рашидов, представители на Министерството на културата и образованието на Кипър и посолството на Франция в Кипър, кипърски и български гости и сънародници. Предвидена е и кратка музикална програма.

На 21-ви април министърът ще се срещне в Театър Сатирико с директорите на театъра, братята Кафкаридес, а след това се предвижда посещение на археологическия комплекс Курион.  Същия ден в Пафос предстои среща с кмета на града Федон Федонас и с членовете на организационния комитет за „Пафос – културна столица на Европа – 2017”. Ще бъдат споделени организационни въпроси и обмяна на културни дейци. Българската делегация ще посети и Музея на открито „Пафоски мозайки”.

На следващия ден в Никозия на официална среща с министъра на транспорта, комуникациите и благоустройството на Кипър – Мариос Димитриадис ще бъде подписан Меморандум за разбирателство за предотвратяване на кражби, незаконен внос и износ на културни ценности и за насърчаване на тяхното връщане към съответната страна. В Министерството на културата на Кипър ще бъдат проведени срещи между двете делегации.

Същия ден в 12.30 часа ще бъде проведена церемония по връчване на авторска скулптура на Министър Рашидов за изграждащия се парк на МВнР на Кипър, на която ще присъства и министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис.

Министърът на културата на Кипър Костас Кадис ще даде официален обяд за българските гости.

Вечерта на 22 април от 19:00ч. ще се проведе среща с ръководството на СБК и културни дейци в сградата на българското училище „Н.Й.Вапцаров” в Никозия.

На 23-ти април българската делегация ще посети забележителности в Ларнака, като се предвижда и среща с културни дейци от града. В ранния следобед българската делегация, водена от Министър В.Рашидов ще пътува за България.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*