Министърът на културата Вежди Рашидов пристигна в Кипър на официално посещение

Днес, 20 април в Кипър на официално посещение на острова пристигна министърът на културата на РБългария Вежди Рашидов.

И както казваме, от самолета, направо в кинозалата на Галерия Левентис в Никозия, където стотина дипломати, представители на Министерството на културата и образованието на Кипър, гости и сънародници очакваха българската делегация.

Приветствия бяха поднесени от посланик Хр.Георгиев и от зам. посланика на Франция.

Министър Рашидов запозна гостите с идеята за документалния филм „Пътешествие с тракийските царе” в Никозия, уточнявайки, че точно в Кипър е премиерата на филма, който ни запознава с културата на траките, откритите археологически ценности и излагането им в Лувъра. Подчерта, че за първи път Лувъра излага толкова голяма европейска експозиция, състояща се от около две хиляди антики и артефакти и тя е от България.

DSC_0740

Преди десетина дни Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез са подписали ново пет годишно Споразумение за сътрудничество между министерството на културата и Музея Лувър.

След успешната българска изложба “Епопея на тракийските царе”, която привлече в Лувъра милиони посетители, новото петгодишно споразумение ще стане основа за реализиране на нови съвместни проекти. Като следващата българска изложба в Лувъра ще бъде “Епохата на българските царе от IХ до ХIII век”, съобщи министър Рашидов.

DSC_0745

С българската делегация пристигна и сценаристката на филма, журналистката Петя Тетевенска, която развълнувана от топлия прием и големия интерес, благодари на присъстващите гости.

Кратка джазова програма преди прожекцията ни представи саксофонистът Светломир Димитров от Ларнака.

Утре официалното програма на българската делегация, водена от Министър Вежди Рашидов продължава.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*