Лекарите готови за нови стачни действия

Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ' .

Съюзът Pasyki  на държавни лекарите обяви в понеделник, че неговите членове могат да предприемат стачни действия, ако здравното министерство не ги включи в консултациите за сътрудничество с Медицинския университет на Кипър (UCY) за обучение на студенти в държавните болници. В съобщение Pasyki каза, че неговите членове се съгласиха по време на общото събрание миналата седмица да се вземат мерки, ако диалогът с министерството не даде резултат и те продължават да бъдат изправени на нокти всекидневно с проблемите на недостатъчния персонал и техния статут на заетост след Националната здравноосигурителна схема и автономията на болниците.

„Държавните лекари намират споразумението за сътрудничество между медицинското училище UCY и здравното министерство за недопустимо, незаконно и противоконституционно“, се казва в изявлението. „Никой не може едностранно да изготви правила и промяна на структурата и функционирането на държавните болници и клиники“, казаха от Pasyki.

Въпреки това, синдикатът отмени тричасовата си стачка миналия месец, която беше планирана. Делегацията на съюза на държавните доктори беше помолена от здравния министър Йоргос Помборидис да напусне срещата, която се провеждаше между детската болница Макариос и медицинският университет UCY дори и след уверения от страна на министъра за включването им в диалога.

Болница Макариос в Никозия е първата, която получава студенти по медицина от училището.

Законопроектът за регулиране на сътрудничеството между държавните болници и Университета по медицина в Кипър се очаква да бъде завършен в рамките на следващите няколко месеца.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*