Ковид-19 в Кипър: Трябва да се носят маски, ако повече от двама души са в затворено пространство

Открити са 83 нови случая на заразени с Ковид-19 вчера, 13/10/2020, което доведе до спешно заседание на консултативния съвет по Ковид-19 днес.

Здравният министър Константинос Йоану обяви, че използването на защитни маски ще бъде задължително във всички не частни закрити пространства като допълнителна мярка за борба с разпространението на коронавируса.

„В момента мерките са достатъчни“, каза Йоану след срещата, подчертавайки значението на пълното спазване на протоколите. Най-големият проблем е в Лимасол, каза той, като Никозия го следва.

Той добави, че се въвежда задължителното използване на маски във всички закрити помещения, а не само във вече обявените като магазини, банки и обществени услуги. „Ако има повече от двама души във всяко закрито пространство, трябва да се носят маски“, каза той. „С изключение на частните домове, използването на маски ще бъде задължително на закрито, независимо дали става въпрос за офис или социално пространство.“ Поясненията ще бъдат обявени скоро, каза той.

Мярката ще влезе в сила от утре, 15 октомври.

“Намираме се в решаващ момент”, каза министърът, предупреждавайки, че ситуацията е извън контрол и резултатите вече са видими.

Йоану призова младите хора да мислят за семействата си и особено за възрастните хора и да следват стриктно мерките, за да се избегне разпространението на вируса в уязвимите групи от населението.

„Имаме работа с вирус, който е тук, сред нас и е смъртоносен“, каза той и добави, че освен ако няма ефективна ваксина, която не се очаква през следващите месеци, единственото ефективно лечение е да се спазват мерките и изискванията.

Членът на консултативния комитет Константинос Циутис предупреди, че предстои трудна зима и хората трябва да подобрят организацията на ежедневието си и работните си места и да спазват всички мерки за защита на собствената си и близките си.

Източник Cyprus mail

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*