Кипър трябва да постигне по-благоприятни бизнес условия за новите инвестиции

Винченцо Гузо, постоянен представител на МВФ в Кипър, призова за полагането на по-големи усилия за предотвратяване на бавно развиваща се икономика от евентуално спиране. Той направи изявление на шестата конференция по икономическите въпроси в Никозия. „Ускоряването на темповете на развитие на икономиката може да бъде трудно за постигне“ предупреди той, позовавайки се на прогнозите на МВФ за очакван растеж от 2 на сто от 2017 до 2020г.

NPL са най-голямата спирачка за икономиката, подчерта представителя на МВФ.

„Задлъжнелите фирми имат малък стимул да инвестират, защото всяка печалба трябва да бъде разпределена за обслужване на дълга“. Второто предизвикателство е свързано с големия дълг на публичния сектор, който достигна 109 на сто от БВП през 2015 г.

„Приватизацията на държавните предприятия ще позволи по-добри услуги за населението и ще привлече преки чуждестранни инвестиции, което може да донесе работни места и увеличаване на ликвидността в икономиката”, каза той.

Кипър модернизира закона за неплатежоспособността и банкрута миналата година в опит да помогне на банките да намалят своите необслужвани кредити.

Управителят на централната банка каза, че има „положителни признаци“, показващи постепенно възстановяване на банковата система и спада на необслужваните заеми през февруари до 26.8 милиарда евро от 27.3 милиарда евро през декември 2014 година.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*