Кипър – Стойте си у дома!

Тази вечер от 20,30 часа ще има изявление на президента на Република Кипър, Никос Анастасиадис. Очаква се да бъдат обявени нови, още по-строги мерки в усилието за ограничаване на заразата.

Медицинската асоциация призовава за забрана на ненужното пътуване „преди да е станало късно“

Кипърската медицинска асоциация (Cyma) призова в понеделник правителството да наложи пълна забрана за ненужно пътуване, за да спре разпространението на коронавирус „преди да е станало твърде късно“.

В съобщение, Cyma заяви, че правителството трябва да предприеме по-строги мерки дори временно пълно блокиране „без забавяне“, за да спре неконтролираното разпространение на вируса главно от асимптоматични случаи “, се казва в съобщението.

През уикенда видяхме пълни паркинги и множество хора в паркове и пазари на открито, което предизвика безпокойство. Към неделя общият брой случаи на коронавирус в контролираните от правителството райони нарасна до 95.

Хилядите хора и деца излезли през уикенда “на въздух” предизвика сериозно безпокойство. Българка коментира, че на Каво Греко вчера е имало повече хора, отколкото на Катара Дефтера. Сувли, големи компании, игра на открито, а в края на деня колона от автомобили се е точила към града повече от час. Подобна картина е наблюдавана и в другите градове, а планинските села над Лимасол буквално са били заляти от гости.

В Лимасол общината е започнала да предприема мерки във външните пространства на града. От общината съобщиха, че вече са затворили зоните за паркиране в морския парк на града, както и детските площадки.

Кметът Никос Николаидис заяви: „Обществото е длъжно да следва инструкциите, за да се предотврати разпространението на коронавирус.“ Той обаче добави, че хората много не се съобразяват с указанията да си останат у дома.

В Ларнака общината е решила да закрие общинския парк на улица „Григорис Афксентиоу“. Зоната за паркиране на Макензи ще бъде затворена, както и още общински паркинги и паркове в града.

Община Агия Напа слага „катинар“ на плажове, паркове и паркинги, за да ограничи събирането на граждани.

В съобщението се казва:

„Община Агия Напа, за да ограничи масовото събиране на едно място, което напоследък се наблюдава в пристанищната зона, плажовете Ланда и Макронисо, крайбрежната пешеходна зона и в частност детската площадка, като допълнителна предпазна мярка решиха да затворят различни паркинги и напълно да затворят детските площадки.

Също така е строго забранена уличната продажба и нарушителите ще бъдат строго наказани.

Оставаме вкъщи, защитаваме семейството си, съгражданите си, особено уязвимите групи и възрастни хора, но също така оставайки вкъщи, защитаваме общественото здраве, показваме и уважаваме културата си “, се казва в изявлението та общината.

Всички искаме това ЧУДО да свърши по-бързо и животът да продължи. Да се върнем на работа, децата – в училище и всичко да бъде както преди. Затова – СТОЙТЕ СИ ВКЪЩИ! Колкото и тягостно да е!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*