Кипър: Раждането у дома – законно и безопасно ли е

Бебе, родено в домашна среда е в критично състояние

bebe2Бебето, родено в домашна обстановка в Лимасол, все още е в критично състояние, след като в неделя бе изродено от две акушерки. Вече е преместено в интензивното отделение в болница Макариос в Никозия и получава кислород, който подпомага дишането му.

От полицията заявиха, че детето е прехвърлено в болницата в Лимасол почти веднага след раждането му, след като двете акушерки, наети от майката да изродят бебето са съобщили на бащата, че новороденото има респираторни проблеми и спешна нужда от кислород. От своя страна лекарите от болницата преместват бебето в Никозия, преценявайки, че малката е за интензивно отделение.

Двете акушерки са задържани за шест дни, след като компетентните органи са отсъдили, че са застрашили живота на бебето. Полицията се свързали с Интерпол, за да проверят дали дипломите им са оригинални и дали имат право да упражняват професията си в Кипър.

36-годишната майка на бебето е избрала естествено раждане вкъщи, след като двама лекари са й казали, че единствения начин да роди е цезарово сечение. Тогава тя наема двете жени да изродят бебето й за 1300 евро, като им платила половината преди раждането, а другата половина се уговорили да получат след успешното раждане. Тя вече имала едно дете, родено с цезарово сечение и не искала да мине по същата процедура отново. След като се ражда детето, акушерките карат бащата да се обади в Бърза помощ, а те се опитват да прикрият следите от раждането.

От полицията заявиха, че ражданията у дома не са незаконни, но могат да се осъществят само в случаи на бременност с нисък риск. Важен е и факторът тегло на бебето, а в случая се касае за бебе от четири килограма.

И други кипърски жени са искали да родят у дома, но от Съюза на лекарите не го препоръчват, защото е твърде рисковано.

От Съюза на акушерките в Кипър преди няколко години са поискали създаването на стаи за раждане в болниците, в които обстановката да е близка до домашната. Това е често срещана практика в чужбина. Но до момента нищо не е направено по това искане.

От полицията не съобщават националността на двете акушерки.

Източник: CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*