Кипър отхвърли претенциите на Турция за ИИЗ

Кипър отхвърли турските претенции като неоснователни и извън разумните географски граници.

Републиката реагира на турските твърдения, включени в писмо до ООН през април.

В писмо от 4 май, разпространявано като документ на Съвета за сигурност на ООН, постоянният представител на острова Корнилиос Корнилиу отхвърли твърденията на Анкара относно Блок 6, като подчерта, че проучването, лицензирано от републиката, без съмнение е в изключителната икономическа зона.

„Проучването на Блок 6, обявено и лицензирано от Република Кипър, несъмнено е в рамките на изключителната икономическа зона, континенталния шелф на Кипър, в морската зона, която се намира в югозападната част на Кипър и която е в съответствие със съответните правила на международното право, между съответните противоположни крайбрежни държави, а именно Република Кипър и Египет, посредством споразумение за изключителната икономическа зона (2003 г.)“, каза Корнелиу. „Изследването и / или експлоатацията на Блок 6 е изключителното суверенно право на Кипър в съответствие с международното право и не засяга правата на която и да е трета държава, включително Турция“.

Турция твърди, че част от блок 6 попада в нейния континентален шелф. В писмо, изпратено до Общото събрание на ООН от 12 април, постоянният представител на Турция в Организацията на обединените нации Феридун Синирлиоглу изрази „сериозна загриженост“ относно „провокативния акт“ на Кипър за предоставяне на лицензия за проучване за Блок 6.

Лицензията бе връчена на консорциум от италиански и френски петролни гиганти Eni и Total.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*