Кипър отрича „продажбата“ на гражданство

Финансовият министър Харис Георгиадес каза, че информацията в „Гардиън“ е преувеличена. Статията се отнася за т.н. „златни визи“,  схемата, въведена през 2013 г. от правителството на Кипър за привличане на чуждестранни инвестиции. Бивш член на руския парламент и учредители на най-голямата търговска банка в Украйна бяха сред имената в списъка на получилите кипърско гражданство както и руски олигарси и членове на украинския елит.

Финансовият министър се защити, като каза, че това е инвестиционна схема, която е по абсолютна преценка на кабинета на страната по отношение на инвеститорите, които имат постоянно пребиваване и са направили действителни инвестиции. Той добави, че за да получат кипърски паспорт, хората преминават поредица от проверки, тъй като трябва да имат чисто криминално минало и да декларират източника на финсите, които се стремят да инвестират. Министърът също така отхвърли твърденията, че кипърските паспорти се продават.

„Кипърската държава не получава нито едно евро; това е инвестиционна схема, Кипър е отворена икономика и привлекателна инвестиционна дестинация“, каза Георгиадис.  Кипър получи повече от 4 милиарда евро през 2013 г., като осигури гражданство на тези, които инвестират 2 млн. евро за даден имот или 2.4 млн. евро в компания, като им дават право да живеят и работят в цяла Европа в замяна на паричните инвестиции. Повече от 400 паспорта са издадени по тази схема само за миналата година, се казва в доклада.

„Гардиън“ обаче назовава двама души, които са придобили кипърско и то преди въвеждането на тази програма през 2013 г. Това са Рами Макхлуф, братовчед на сирийския президент и руския милиардер Дмитрий Риболовлев.

Първият през 2010 г. е получил кипърско гражданство. През 2011 г. кипърското му гражданство беше отменено след избухването на сирийската гражданска война.

Риболовлев е придобил кипърското гражданство през 2012 г., след като става инвеститор в Bank of Cyprus.

От правителството настояха, че има стриктно проучване на кандидатите с помощта на местни и международни агенции, за да се гарантира, че никой от тях не би могъл да представлява риск за сигурността на острова или на Европа.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*