Кипър: Астра Зенека не е за всеки

Малко като в поговорката ни “След дъжд-качулка”,

след продължителни дискусии Министерството на здравеопазването прие предложението на епидемиолозите да ограничи възрастовата категория на ваксината AstraZeneca. Това лекарство вече не се препоръчва за хора на възраст под 50 години. Препоръчва им се да избират между Pfizer и Moderna, които са проекти, базирани на Messenger RNA.

Кипърски епидемиолози са проучили няколко възможни сценария в такава ситуация, като някои експерти предпочитат пълното спиране на употребата на ваксина, докато други подкрепят мнението, че ползите от ваксината надвишават рисковете. В резултат мнозинството се съгласи с необходимостта да се ограничи употребата на лекарството. Епидемиолозите обаче бяха единодушни, че хората, ваксинирани с първата доза Astra Zeneca, трябва да получат втора доза, при условие че не са имали сериозни странични ефекти след първата инжекция, като тромбофилия или тромбоцитопения. Втората доза е особено важна за предпазване от вируса и неговите мутации, заяви Министерството на здравеопазването. Агенцията заяви, че е решила да приеме позицията на повечето експерти и да не препоръчва Astra Zeneca на хора на възраст под 50 години, предвид епидемиологичната картина.

Възможността за ваксиниране с ваксината Astra Zeneca беше преразгледана, след като 39-годишна жена, която преди това беше ваксинирана с лекарството от AstraZeneca, почина миналия уикенд след тромботичен епизод. Причината за смъртта все още се разследва от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за възможна връзка с използваната ваксина.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*