Кипърските банки предупреждават за нов вид измами

Hellenic Bank предупреди своите клиенти за нов прилив на електронни измами и ги призова да не споделят данните си, дори ако се твърди, че с тях се е свързал техен служител.

Няколко дни по-рано кипърската полиция разкри нова мобилна измама с банкови карти.

През последните два дни клиентите на няколко банки в Кипър започнаха да получават подвеждащи съобщения (SMS, имейли или съобщения в мобилни приложения) от неизвестни лица. В тези съобщения клиентите са помолени да предоставят поверителна информация (потребителско име, ПИН, еднократна парола или данни за картата), за да се потвърди, че възстановяват достъпа си до сметки за превод на средства. Понякога се изисква информация под предлог, че банковата карта на клиента е блокирана и трябва да се активира отново. След като са получили необходимите данни, измамниците изтеглят всички средства на картата.

Hellenic Bank напомня, че никога не иска от клиентите си техните ПИН кодове, номера на сметки, номера на карти или еднократни пароли по имейл, SMS, телефон, използвайки изскачащи прозорци или хипервръзки.

Всеки клиент, който получи подозрително обаждане или съобщение, както и тези, които са били информирани, че картата им е деактивирана, се препоръчва незабавно да спрат разговора и да проверят отново информацията, като се обадят на 8000 9999 (обаждане от Кипър) или +357 22 500500 (обаждане от чужбина).

Банката също така насърчи клиентите си да посетят центъра за сигурност за допълнителни съвети по въпроси, свързани със съхранението на данни.

Повече информация можете да намерите на уебсайта .

Измама с мобилно приложение

Няколко дни по-рано кипърската полиция съобщи за нов тип мобилни измами. Потребителите получиха известие с предложение да актуализират акаунтите си. За актуализация приложението поиска да потвърдят телефонния си номер. Влизайки в него, собственикът на устройството, без да знае, се съгласява на платено SMS съобщение.

Ако случайно вече сте го направили, свържете се с вашия мобилен оператор, който може да ви помогне да се откажете от него.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*