Кипърска майка иска справедливост

Семейство дава под съд Църквата за промиване на мозъка на сина им

Твърдението за промиване на мозъка на млад мъж, и че той е приел монашески живот, разбуни духовете след шокиращи показания на майката. В първото по рода си дело пред Областния съд в Никозия, семейството на младия мъж иска обезщетение в размер на 2 млн. евро от манастира Махерас в Лимасол, епископ Атанасий и Архиепископа, в качеството му на глава на Кипърската Църква.

Семейството на Георгос Теодолу от Никозия твърдят, че Атанасиос е въвел синът им във вярата през 2001г. и в резултат на системни разговори и втълпявания, синът им, който сега е 43 годишен, е съвсем друг човек.

Никога до сега не е завеждано дело с такъв вид претенция, но се установява, че има десетки семейства с подобни оплаквания срещу църквата. Съществува дело заведено през 2010 г., с изслушвания, започващи около май 2015.

През септември тази година, майката на Георгос, Мария разказа пред съда как синът й постепенно е бил обладан от „магията“, така да се каже, на епискап Атанасиос. Първият контакт на момчето с епископа е бил в университета на Кипър, където Атанасиос е изнасял лекции за монашеството. Майката започва да забелязва промяна в сина си, който преди това е бил активен млад мъж, дори е имал романтична връзка.

Момчето постепенно се променяло. Станало мрачно, с неподдържана дълга брада, носело само черни дрехи и прекарвало часове в молитва.

Един ден в състояние на паника, Георгос казал на майка си, че е видял „демон“ и че „дяволът“ се опитва да го спре да стане монах или дори „светец“. В отчаянието си, майката се свързва с Атанасиос – който в периода 1993-1999 е игумен на манастира Махерас, преди да бъде ръкоположен за епископ на Лимасол. Атанасиос отговаря, че Георгос е възрастен човек и по тази причина може да направи собствен избор. След като Георгос разбира, че майка му е говорил с Атанасиос, той е изпаднал в ярост и физически я нападнал.

Семейството отхвърля аргумента за „свободната воля“, настоявайки, че синът им е станал пионка в ръцете на манастира.

Майката ще бъде подложена на кръстосан разпит на 10 ноември.

Ищците ще съдят и главния прокурор на Република за неизпълнение на задължението за въвеждане на закони в защита на семейния живот. Ще се търси и отговорност за несъздаване на рамка, която определя при какви обстоятелства човек може да стане монах, като се има предвид строгия характер на призванието, което включва изолация.

Когато човек бъде ръкоположен за монах трябва да прехвърли цялото си имущество на манастира. За да предотврати това, бащата на Георгос прехвърля правото на собственост на имотите им на дъщеря си.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*