Допълнителни разяснения относно облекчение на мерките от 1 март

Министерството на здравеопазването издаде разяснения относно обявените в четвъртък нови облекчения на мерките срещу разпространението на коронавирус, които ще влязат в сила от 1 март

Министерството припомня, че хората могат да напускат домовете си само два пъти на ден, и трябва да изпратят SMS на 8998 за разрешение.

Не е необходим SMS за транспортиране от родители / настойници на непълнолетно лице или лице с увреждания до училището или дневния център.

Хората, които желаят да посетят някого в старчески дом, трябва да използват категория 5, докато за посещение на художествена галерия е необходимо да изпратят SMS, като изберат категория 9.

За посещение на открити пазари трябва да се използва категория 2.

За обучение по танци и фитнес, но също така и за природни пътеки, хората трябва да изпратят съобщение, използвайки категория 6.

Според министерството, изпращането на SMS за посещение на спортни съоръжения и / или фитнес зала и / или танцово училище и / или други спортни академии за индивидуални цели на обучение се изисква от всички, независимо от възрастта.

Непълнолетните, които все още не притежават мобилен телефон и които трябва да отидат на спортни тренировки, трябва да носят върху себе си потвърждение, подписано от техните родители / настойници.

Родителите / законните настойници, които транспортират своите малолетни деца за дейности, разрешени от постановлението, като спортно обучение, уроци по танци, уроци, музикални училища и др., трябва да предоставят доказателство за датата и часа на заниманието на детето, както и попълнен формуляр Б.

Министерството на здравеопазването поясни, че достъпът до природните пътеки на горския отдел е разрешен само за упражнения, при условие че е изпратено текстово съобщение до 8998 чрез избор на категория 6 и че разумният период не надвишава три часа.

Припомнят, че достъпът до паркове, природни пътеки и плажове е разрешен само с цел физически упражнения или индивидуални спортове. Могат да отидат до двама души, с изключение на децата. Изпращането на SMS е необходимо.

„Присъствието на хора там по някаква причина, различна от упражненията, не е разрешено“, заявиха от здравното министерство. „Подчертава се, че на всяко място, където хората ходят на упражнения, всеки трябва да избягва всякакво взаимодействие с други хора, които не живеят постоянно в същата къща като тях.“

Що се отнася до обучението в закрити зони, министерството каза, че само двама души са позволени, включително обучителят, на площи до 80 квадратни метра. В пространства между 80 кв м и 200 кв м, се допуска физическото присъствие на трима души (включително обучителя) и на петима души в пространства над 200 кв. м.

Музикалните училища, частните центрове за обучение и други следобедни класове могат да възобновят работата си, но само с физическо присъствие на до двама души, включително учителя / инструктора. От споразумението 1:1 са изключени случаите, когато учениците са братя и сестри.

Например, ако двама братя/сестри вземат уроци по китара заедно в музикално училище, урокът може да се проведе във физическо присъствие както на учениците, така и на техния учител, при спазване на мерки за лична защита.

Министерството на здравеопазването заяви, че всички служители, които се връщат на работните си места на 1 март, трябва да се изследват или с PCR, или с бърз тест.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*