Днес Кипър се сбогува с Димитрис Христофиас

И българите в Кипър казваме: Сбогом, г-н Президент! Почивайте в МИР!

Днес всички, които го познавахме и симпатизирахме, се сбогуваме с човека, политика, държавника, приятеля Димитрис Христофиас. За голямо съжаление, той изгуби тази последна битка и напусна живота на 72 годишна възраст.

Гласът му се чуваше, чува се и днес! Хиляди днес ще се поклонят пред тленните му останки в сградата на ПЕО, в църквата Света София и на гробището Македонитиса.

Връщайки лентата назад, спомням си една от първите ми срещи с него в Парламента, където от името на българската държава му бе присъдено почетно отличие за приноса му в присъединяването на България към голямото европейско семейство и пълното отваряне на кипърския трудов пазар за български граждани. Отличие, връчено му в Парламента на Република Кипър от Н.Пр. Петър Воденски. Събитие, на което присъствахме и ние, като представители на единствената българска медия в Кипър, „Българският Вестник“. Последваха десетки срещи, събития, на които Димитрис Христофиас и съпругата му Елзи Христофиас заставаха до нас и ни подкрепяха. Мнозина помнят срещата му с децата от танцовата група в Ларнака и възторжените му слова. А децата, вече младежи, още пазят снимките за спомен… Други помнят Голямото българско хоро през 2010-та, проведено под патронажа на Първата дама – Елзи Христофиас. Със сигурност помнят, че тя също се хвана на това магическо българско хоро до тогавашния посланик Н.Пр.Веселин Вълчев…

Прекрасни спомени за една фамилия, работила до последно за разрешаване на кипърския проблем и за обединението на Кипър.

Злите езици ще опитат да ме опровергаят, ще заговорят за кризата, за „подстрижката“ и за „вината му“, защото е комунист. Но явно забравят, че всичко това се случи след приключването на мандата му като президент.

Лек Път, г-н Президент! Вече сте на по-добро място! Мястото, където няма болка, тревоги, политически пристрастия и битки! Почивайте в МИР!

Тялото на Димитрис Христофиас е изложено за последно сбогуване от обществеността в сградата на ПЕО в Никозия до 15:00 часа днес 25/06/2019.

 

От 16:00 до 17:00 часа семейството ще получи съболезнования в църквата Света София от политическия елит на Кипър, държавни служители, политически фигури от чужбина, както и дипломати от чужди държави, акредитирани в Кипър.

В продължение на повече от 43 години Деметрис Христофиас беше един от най-обсъжданите фигури в политическия живот на страната. Той живя и изигра съществена роля в развитието на важни моменти от новата история на Кипър.

На 24 февруари 2008 г. той стана първият президент – комунистически лидер на държава-членка в историята на Европейския съюз.

Погребението ще се проведе в 17:00 часа в гробището Македонитиса. На него ще присъстват президентът на Република Кипър, Министерският съвет, политици и съмишленици.

На най-високо ниво гръцката държава ще бъде представена от гръцкият премиер Алексис Ципрас.

На погребението ще присъстват и политици на кипърските турци – бившият кипърски турски лидер Мехмет Али Талат, президентът на ПТК, Туфан Ерихурман, председател на КЗК, Джемал Озгий, президент на КЕК, Изет Изжиян и секретар на КНК Мурат Канатли. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акинжи не се очаква да присъства на погребението, но се очаква да изпрати свой представител.

Сбогом Приятелю на България! Пазим в сърцата си прекрасни спомени с Вас!

Почивайте в МИР!

Ева Иванова

Снимки архив „Българският Вестник“ и Cyprus Tims

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*