ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ, КЪМ СВЕТЛА БЪДНИНА ВЪРВИ…  

 

RadoВ навечерието на светлия празник на Българската просвета и култура и на славянската писменост, училище „Д-р Петър Берон“ с удовлетворение изпраща една успешна учебна година.

На 15 септември близо 70 деца отново пристъпиха прага на нашето училище, десет от тях първокласници. Наред с уроците, домашните, тестовете и контролните работи, бяха проведени ред тържества, карнавал, дискотека и открити уроци. Незабравима за деца и родители ще остане срещата с директора на „Къща-музей Иван Вазов“ гр.Сопот – г-н Стефан Филчев, която се осъществи със съдействието на „Българският Вестник“ и г-жа Ева Иванова.

От тази година бяха въведени допълнителни уроци за деца, които изпитват трудности в усвояването на учебния материал и те се оказаха много полезни. Извънкласните дейности – народни танци, приложно изкуство и вокална група с ръководители г-н Радослав Георгиев, г-жа Калинка Каменова и г-жа Миглена Башова за поредна година достойно представиха училището и родината ни на наши и местни концерти, фестивали и тържества. С гордост можем да се похвалим и с първия брой на нашето издание „Училищен диамант“. Екип от ученици от шести до дванадесети клас с ръководител г-жа Елеонора Ангелова зарадва българите в Кипър с едно езиково и стилистично издържано списание с полезна информация, любопитни факти и статии свързани с българската история и култура. Скоро ще излезе от печат и втория брой на списанието, който всички очакваме с нетърпение.

Безспорното събитие на годината за училището в гр. Ларнака, а защо не и за острова, е свързано с идеята г-жа Елеонора Ангелова да бъде направен концерт, който да осигури участие на децата от горните класове в поклонението пред гроба на Св.Кирил в Рим, Италия на 24 май тази година. Това поклонение е организирано от г-жа Петя Цанева- директор на ПБНУ „Св. Иван Рилски“ в Мадрид и „Асоциацията на българските училища в чужбина“. Съвместно с „Кипърската оперна организация”, Театър „Скала“, Ансамбъл „Българи“ и „Българският Вестник“ и с помощта на родолюбиви български биснесмени от гр.Ларнака и гр.Никозия, организирахме благотворителен концерт под надслов „За усмивката на детето“. Целта на този концерт беше да се съберат средства за пътуването и престоя на децата в Италия, за да бъдат улеснени техните родители. Концертът премина с голям успех, а целта – постигната. Представлението се състоя в залата на театър „Скала“ на пети април /Цветница/ и пожъна огромен успех, а учениците ни, наред с деца от още шестнадесет училища от цял свят, ще бъдат част от официалната българска делегация на тържествата и поклонението в Рим, свързани с „ Денят на славянската писменост и култура”.

Най-малките ни ученици ще получат свидетелствата си на 24 май в парка на „Димотико театро Ларнака”. Там със своите по-големи съученици от втори до пети клас ще отбележат тържествено този светъл празник.

Ние, учителите от училище „Д-р Петър Берон“ благодарим на всички, които подкрепят нашите идеи и уважават усилията ни и им пожелаваме весело посрещане на един от най-светлите български празници – „Денят на славянската писменост и култура”.

Радослав Георгиев, училищен ръководител на българското училище „Д-р П.Берон” в Ларнака

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*