ВАЖНО! ВАЖНО! ВАЖНО! – НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ НАШИ ЧИТАТЕЛИ!

Уважаеми читатели и приятели,

Втори ден през Facebook получаваме на лични съобщения следната връзка:

1

където е използвано логото на „Българският Вестник” в Кипър.

Питайки изпращащото лице какво е това, отговориха ни – „Нищо не ви изпращам. Нещо става с компютъра ми.”

Веднага се обърнахме към компютърния специалист Георги Марков, който извършва сервиза на компютрите ни и се грижи за безопасността им.

Публикуваме дословно отговора му:

„Връзката (линк) http//tinyurl.com/******  (истинският линк е заменен с *, за да се избегне случайно заразяване) минава през връзка на dropbox и отваря сайт, който изключително много прилича на Facebook, но не е!!! Вижда се видео, което, за да се отвори, изисква потребителят да инсталира определен плеър, който всъщност е зловредна програма.

Отделно е възможно в даден момент да бъдат поискани потребителското име и парола под някакъв претекст. Примерно уж потребителя се е отписал от facebook.
Накратко, има огромна опасност от заразяване на компютъра ви с вируси и кражба на лични данни и пароли. Връзката претендира да е обвързана с “Българският Вестник”, използвайки логото на вестника в съобщението, с което примамва потенциалните жертви. За няколко часа след публикуване на съобщението се обадиха и други хора, които получават същия линк с профилната им снимка.

Ако получите такава връзка(линк) не я отваряйте и предупредете този, който ви я е изпратил.

При него не се показва, че е писал/изпращал каквото и да е. Кажете му, че спешно трябва да провери компютъра си за вредоносни програми. Възможно е обикновените антивирусни програми да не реагират на заразата.

Самият сайт tinyurl.com не е опасен и не е обвързан с вируса. Използван е, за да залъже потребителя.

Вируса се разпространява сам, като картинката при всеки получател е профилната му снимка и отдолу е написано името, което е посочил във facebook.”

Приканваме всеки, който е получил този линк на лични съобщения да направи антивирусна проверка на компютъра си.

Още едно уточнение, в отговор на вашите запитвания:

От 1.09,2014 година „Българският Вестник” в Кипър е само онлайн и не сме се обединили с вестник „Български новини”, който започна да използва в печатното си издание логото на нашия вестник.

Всеки, който купува от периптеро или другаде вестник със заглавие най-горе БЪЛГАРСКИЯТ ВЕСТНИК В КИПЪР, купува вестник „Български новини”.

 

От „Българският Вестник” в Кипър

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*