Бежанците съзнателно отбягват Кипър

Миналия месец повече от 100,000 мигранти и бежанци от Близкия изток, Северна Африка и Азия рискуваха живота си, опитвайки се да достигнат Европа. Петдесет хиляди от тях, много от тях спасени от лодки и малки риболовни корабчета спряха на гръцките острови,  в близост до турското крайбрежие, като голяма част от тях са сирийски бежанци, бятащи от гражданската война в родината им.

emigrantiГлавното пристанище на Сирия, Латакия, е на около 110 мили от Агия Напа. Но сирийските бежанци предпочитат да пътуват по суша през Турция, последвано от кратко, но мъчително, понякога смъртоносно пътуване с лодка до остров Кос. А това разстояние е четири пъти по-голямо.

Кос бе буквално наводнен от сирийски бежанци и нито един не се насочи към Кипър, който е най-близката страна до ЕС.

Единственият път, когато Кипър бе домакин на най-голямата вълна на Европейската миграционна вълна след Втората световна война беше преди почти една година.

Миналия септември 339 сирийски бежанци трябваше да бъдат спасени, когато бяха изоставени край бреговете на Кипър в лодка, която е трябвало да ги откара до Италия, за което хората платили по осем хиляди долара на човек. А някои бяха толкова притеснени, че трябва да слязат в Кипър, а не в Италия, че дори отказваха да напуснат лодката.

От 339 спасени, само 23 останаха в Кипър, докато чакат шанс отново да избягат, но към Европа. Защо избягват Кипър и избират по-дълго и опасно пътуване?

Кипър все още не е част от Шенгенското пространство. За да излязат обаче от Кипър, те трябва да имат документи за пътуване, а сирийските мигранти не искат да работят с кипърските институции.

Последните данни сочат, че около 800,000 бежанци ще влязат в Германия тази година. Много от тях ще са пътували първо през Гърция или Италия.

Много от бежанците са обучени, квалифицирани специалисти като лекари, техници и други специализирани експерти. В Кипър те нямат никакъв шанс да намерят работа и да продължат да живеят като нормални хора. Нямат никакви шансове да се интегрират…

емигрантиМного от хилядите мигранти, влизащи в Европа имат семейства в различни европейски страни, с които те планират да се съберат.

В последните дни сме свидетели с мигрантската криза в Македония, като правителството там бе принудено да вземе мерки като затваряне на границата, за да ограничи достъпа на хилядите останали без дом и надежда хора от Близкия изток.

Ще успее ли Европа да се справи с едно от най-големите предизвикателства през последните две години – ИД и стотиците хиляди бежанци, които търсят своето място под слънцето?

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*